floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Hedysarum cappadocicum
 
Nallıhan / Ankara - Mayıs 2016 © Fuat Turan
Hedysarum cappadocicumHedysarum cappadocicumHedysarum cappadocicumHedysarum cappadocicumHedysarum cappadocicum
Gözlem bildir
Tatlı tırfıl
Fabaceae / Hedysarum / Hedysarum cappadocicum
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Tatlıtırfıl (Hedysarum cappadocicum) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya alt bölgelerinde yayılış göstermektedir. 800-3500m yüksekliklerde, kumtaşı veya kireçtaşı taşlık yamaçlarda, bozkırlar, dağ yamaçları ve döküntülerde yetişir.

Bilimsel olarak Hedysarum cappadocicum Boiss. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


Kısa gövdeli, yayılıcı, çok yıllık, otsu, endemik bir türdür. Yapraklar 3-5 çift yumurta biçimli yaprakçıklardan oluşur; yaprakçıklar her iki yüzde yoğun ipeksi tüylü, 5x5 mm ile 15x8 mm boyuları arasındadır; yaprak sapının dibinde çift olarak bulunan kulakçıklar kahverengi ve incedir. Çiçeklenme dönemi Mayıs-Ağustos ayları arasındadır. Yapraksız çiçek sapı yukarı doğru 5-14 cm yükselir. Çiçek kurulu başçık veya uzamış çiçek salkımı, az veya çok çiçekli; çanak (11-) 15-17mm, taç yapraklar kıpkırmızı, pembe, eflatun veya sarımsı; üst dudak 12-17 mm, kanatlar 6-9 m, alt dudak 12-15 mm; ovaryum tüysüz veya seyrek kısa tüylü. Boğumlu meyve (erken dönemde) 3 dilimli, beyazımsı ve buruşuktur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Hedysarum cappadocicumGençali / Polatlı / Ankara
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Hedysarum cappadocicumNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Hedysarum cappadocicumNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Fuat Turan
Hedysarum cappadocicumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Hedysarum türleri: H.antitauricum, H.aucheri, H.candidissimum, H.cappadocicum, H.elegans, H.erythroleucum, H.formosum, H.hedysaroides, H.huetii, H.kotschyi, H.laxum, H.nitidum, H.pannosum, H.pestalozzae, H.pogonocarpum, H.pycnostachyum, H.rotundifolium, H.sericeum, H.spinosissimum, H.vanense, H.varium




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)