Tavşankanı (Lathyrusdigitatus) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 200-1550 m yükseklikler arasında; çam ormanları, meşe korulukları, makilikler, taşlık yamaçlar ve moloz yığınlarında gelişim gösterir.
Bilimsel olarak Lathyrusdigitatus (M.Bieb.) Fiori şeklinde tanımlanır.
Lathyrus etimolojisi
Lathyrus Yunancada `çok´ anlamına gelen la öneki ile `şehvetli, tutkulu´ anlamına gelen thyros kelimesinin birleşiminden türetilmiştir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. M.Bieb. kısaltması bilim insanı Friedrich August Marschall von Bieberstein (1768-1826) için kullanılmıştır. Fiori kısaltması bilim insanı Adriano Fiori (1865-1950) için kullanılmıştır.
Morfoloji
15-40 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde narin, tüysüz veya seyrek havlıdır ve eğik olarak yükselir. Yapraklar neredeyse sapsız ve elsi birleşiktir; yaprakçıklar 1-2 çift, 20-70 x 1-3 mm boyutlarda, şeritsi formda, ve kılçıklı uçlu ve 3-5 paralel-damarlıdır; stipül mızraksıdır ve 0.5-1 mm uzunluğunda olabilen yaprak sapından daha uzuncadır. Çiçeklenme Nisan-Haziran ayaları arasında gerçekleşir; çiçek kümesi oldukça seyrek, 3-6 çiçeklidir, sapı yapraklar kadar uzun veya daha uzuncadır; çiçek sapı 2-6 mm uzunluktadır; çiçekler eflatun veya mavimsi renkte ve 14-20 mm uzunluktadır; çanak 6-9 mm uzunluktadır; çanak dişlerden en alttaki diş tüpten hafifçe daha kısadır; boyuncuk şeritsi-ispatulamsı biçimli ve 3-4.5 x ~ 0.75 mm boyutlardadır. Baklamsı meyve şeritsi-ters mızraksı ve 35-55 x 4.5-6 mm boyutlardadır.
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press.
Lathyrus digitatus (Bieb.) Fiori. (2017, May 27). Lathyrus sp. https://lathyrussp.wordpress.com/2012/04/05/lathyrus-digitatus-bieb-fiori-in-fiori-paol/
Çıldır, H. (2011). Morphology, Anatomy And Systematics Of The Genus Lathyrus L. (Leguminosae) In Central Anatolia, Turkey.
Lathyrus digitatus - The Bulgarian flora online. (n.d.). Българската флора онлайн. https://bgflora.net/families/fabaceae/lathyrus/lathyrus_digitatus/lathyrus_digit
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)