floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Glaucium grandiflorum
 
Kömüşini / Kulu / Konya - Mayıs 2020 © Mustafa Gökmen
Glaucium grandiflorumGlaucium grandiflorumGlaucium grandiflorumGlaucium grandiflorumGlaucium grandiflorumGlaucium grandiflorumphotos
Gözlem bildir
Develalesi
Papaveraceae / Glaucium / Glaucium grandiflorum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Develalesi (Glaucium grandiflorum) Haşhaşgiller (Papaveraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı ve Orta Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Genellikle deniz seviyesi ile 1850 m yükseklikler arasında; bozkırlar, tarlalar ve çorak arazilerde gözlenebilirler.


Türkçe literatürde genellikle Develalesi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde gelincik, boynuzlu haşhaş, çanak kıran, gülgülüm, çömlekçatlatan veya boynuzlu gelincik olarak bilinir. Bilimsel olarak Glaucium grandiflorum Boiss. & A.Huet şeklinde tanımlanır.

Glaucium etimolojisi

Glaucium Yunancada `grimsi yeşil, deniz yeşili` anlamına gelen glaukos kelimesinden türetilmiştir.

grandiflorum etimolojisi

Grandiflorum Latincede `büyük` anlamına gelen grandis kelimesi ile `çiçek` anlamına gelen floris kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; cins içeresinde diğer türlere görece çiçeklerinin büyüklüğüne işaret eder. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır. A.Huet kısaltması bilim insanı Alfred Huet du Pavillon (1829-1907) için kullanılmıştır.

Morfoloji


30-50 cm kadar boylanabilen, bir, iki veya çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Taban yaprakları ülgerli, lirat - sığ tüysü bölmeli veya iki derin tüysü; loblar ters yumurtamsı - dikdörtgenimsi, keskin dişli; gövde yaprakları benzer, ancak daha küçük ve tabanı sapı kavrar formdadır. Çiçeklenme dönemi Haziran-Temmuz ayları arasında; çanak yapraklar 1-5 cm, az pürüzlü-tüylü; taç yapraklar 1.5-6 cm, koyu portakal rengi - kızıl arası bir renkte ve taban kısmı koyu beneklidir. Baklamsı meyve cılız tüylü, 10-20 cm uzunlukta ve çok tohumludur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Glaucium grandiflorumYenidoğan / Polatlı / Ankara
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Glaucium grandiflorumKömüşini / Kulu / Konya
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Glaucium grandiflorumNallıhan / Ankara
Mayıs 2016 ©Fuat Turan
Glaucium grandiflorumNallıhan / Ankara
Mart 2016 ©Fuat Turan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer G. grandiflorum taksonları: Glaucium grandiflorum subsp. grandiflorum, Glaucium grandiflorum subsp. grandiflorum var. grandiflorum, Glaucium grandiflorum subsp. grandiflorum var. malacocarpum, Glaucium grandiflorum subsp. refractum, Glaucium grandiflorum subsp. refractum var. refractum, Glaucium grandiflorum subsp. refractum var. torquatum
Türkiye´de doğal yayılan diğer Glaucium türleri: G.acutidentatum, G.cappadocicum, G.caricum, G.corniculatum, G.flavum, G.grandiflorum, G.haussknechtii, G.leiocarpum




Kaynaklar
  1. Davis, P. H. (1965). Flora of Turkey and the east Aegean islands Vol:1. Edinburgh University Press.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)