Gündürmelâlesi (Glauciumflavum) Haşhaşgiller (Papaveraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Genellikle deniz seviyesine yakın yüksekliklerde ve deniz kenarında veya kara içlerine doğru akarsulu vadi tabanlarında görülür.
Türkçe literatürde genellikle Gündürmelâlesi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde sarı boynuzlu gelincik, sarı haşhaş, çorakotu veya deniz gelinciği olarak bilinir. Bilimsel olarak Glauciumflavum Crantz şeklinde tanımlanır.
Glaucium etimolojisi
Glaucium Yunancada `grimsi yeşil, deniz yeşili` anlamına gelen glaukos kelimesinden türetilmiştir.
flavum etimolojisi
Flavum Latincede `sarı renkte` anlamına gelen flavus kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Crantz kısaltması bilim insanı Heinrich Johann Nepomuk von Crantz (1722-1799) için kullanılmıştır.
Morfoloji
30-50 cm boylanabilen, iki veya çok yıllık, özellikle sahil kesimlerinde rastlanılan otsu bir bitkidir. Gövde düz, tüysüz veya siğillidir. Tabandaki yapraklar loblu, uç lobu büyük kenar lobları aşağı doğru küçülen, tüylü bölmeli, dilimler dalgalı ve dişli; gövde yaprakları sapı kavrayan/saran, yuvarlak veya küt uçlu, dilim uçları dikensidir. Çiçeklenme Mayıs–Temmuz ayları arasında gerçekleşir; taç yapraklar genellikle sarı, nadiren kırmızımsı veya kırmızımsı-açık mor renkte; dişi organ yoğun kabarcıklı ve siğillidir. Baklamsı meyve 15-25 cm (ayırt edici özellik), düz veya yay gibi bükülmüş, genç meyveler kabarcıklı, olgunlar pürüzsüzdür.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)