Ezentere (Daphneglomerata) Sıyırcıkgiller (Thymelaeaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Doğu Karadeniz alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. 1400-2500 m yüksekliklerde; subalpine ve alpine çayırlıklarda yaban mersini ile birlikte, çam ormanları sınırlarında görülürler.
Bilimsel olarak Daphneglomerata Lam. şeklinde tanımlanır.
glomerata etimolojisi
Glomerata Latincede `ip yumağı` anlamına gelen glomus kelimesinden türetilmiştir; sıklıkla bitkinin yoğun çiçek kurulunu işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Lam. kısaltması bilim insanı Jean-Baptiste Pierre Antoine de Monet de Lamarck (1744-1829) için kullanılmıştır.
Morfoloji
8-40 cm boylanabilen, çok yıllık, bodur bir çalı türüdür. Gövde çatallı, yukarı doğru yükselen veya yatık, sıklıkla tabanda köklenen ve kabuk gri renktedir. Yapraklar dal uçlarında, neredeyse sapsız; köselemsi; ters mızraksı, eliptik veya ters yumurtamsı formda, 15-45(-50)x 5-11(-20) mm boyutlarda, küt uçlu veya keskin uçlu, tüysüzdür. Çiçeklenme dönemi genellikle Mayıs-Temmuz ayları arasında; çiçekler neredeyse sapsız, 2-10`u birarada, üst yapraklar ile dal arasına sıkışık, hoş kokulu; çiçek kümesi sapı (4-)7-16 mm uzunlukta; brakte eliptik veya ters yumurtamsı, 6-10 mm boyutlarda, kağıtsı; çiçek zarfı (perianth) (12-)14-18mm boyda, pembe veya kızıl ile yıkanmış sarı, içeride mumlu beyaz, tüysüz veya dağınık seyrek tüylü; loblar mızraksı-yumurtamsı, 3-5 mm, keskin uçlu; ovaryum tüysüzdür. Meyve yumurta biçimli, kırmızı renktedir.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)