Sinek mantarı (Amanitamuscaria) Amanita mantarları (Amanitaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Huş ağaçlıkları ve karışık orman altları
Bilimsel olarak Amanitamuscaria (L.) Lam. şeklinde tanımlanır.
Amanita etimolojisi
Amanita eski Yunancada `mantar` anlamına gelen amanítēs kelimesinden türetilmiştir.
muscaria etimolojisi
Muscaria Latincede `sinek` anlamına gelen musca kelimesinden türetilmiştir.
Morfoloji
Şapka önceleri yarı-küresel, sıklıkla kırmızımsı, daha az sıklıkla turuncumsu renkte; sonraları daha yayvan, parlak kırmızımsı renkte ve olgunlaşmamış mantar kılıfının kalıntıları nedeni ile sarımsı pullarla kaplıdır. Yağmur sırasında bu pullar tamamen sıyrılarak şapka pürüzsüz kırmızı kalabilir. Şapka altındaki lameller krem-beyaz renktedir, yoğun dizilidir ve gövdeye bağlanmazlar. Gövde beyaz, volva kalıntılarıyla kaplıdır ve tepeye yakın üst kısımda bir yüksük bulunur. Yüzük geniş, sarkık, beyaz veya kirli beyaz renktedir ve uç kısımları sarımsıdır. Volva kese görünümünden çok sarkık pul halkalarını andırır.
Amanita rubescens grimsi bir renkte olmasına karşın hasarlandığında pembe kırmızı kızarıklık gösterir. A.muscaria`dan farklı olarak etek yüzeyi çizgilidir ve A.muscaria`nın şapka kenarlarına doru belirginleşen radyal çizgiler bunda yoktur. A.muscaria çiğ iken toksiktir, pişirildiğinde ise yenilebilir.
Amanita excelsa grimsi-kahverengi şapkalı ve beyaz-açık gri beneklidir. Toksik olarak bilinmese de, yenmesi tercih edilmez.
Amanita pantherina daha koyu renk şapkasıyla A.muscaria`ya oldukça yakın görünümdedir. A.muscaria ile aynı toksinleri içerir, ancak daha değişken ve genellikle daha yüksek konsantrasyonlarda toksiktir.
Amanita gemmata sarımsı A.muscaria'ya oldukça benzerdir. Toksik etkileri konusunda güvenilir bilgi bulunamamış olmasına karşın A.muscaria ile aynı toksinleri içerebilir
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)