İğneada / Kırklareli - Temmuz 2018 © Mustafa Gökmen
Gözlem bildir
İmparator mantarı
Amanitaceae /
Amanita /
Amanita caesarea Sezar mantarı (
Amanita caesarea) - (
Amanitaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Batı ve Orta Karadeniz, Asıl Ege alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Kuzey Afrika´dan Güney Avrupa´ya uzanan, özellikle İtalya´da yoğunlaşan bir yayılış göstermektedir. Amanita caesarea mikorizaldir, yani bazı ağaçların kökleri ile simbiyotik yararlı bir ilişki oluşturur, ağaçlar veya ölü kütükler üzerinde değil, doğrudan toprakta yetişir.
[2]Türkiye’de Göksü Vadisi, Şile ve Kandıra bölgelerinde bulunur. Kestane, meşe, ıhlamur ve az da olsa çam ormanlarında, ağaç dibinde açık alanda yetişir. Genellikle Eylül - Kasım ayları arasında hasat edilir.
[3] Türkçe literatürde genellikle Sezar mantarı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde gelin mantarı veya gelincik mantarı olarak bilinir. Bilimsel olarak
Amanita caesarea (Scop.) Pers., 1801 şeklinde tanımlanır.
Amanita etimolojisi
Amanita eski Yunancada `mantar` anlamına gelen
amanítēs kelimesinden türetilmiştir.
caesarea etimolojisi
Caesarea tür adı Romalı askeri ve politik lider Jül Sezar`a (Gaius Iulius Caesar, MÖ 140 - MÖ 85) ithafen adlandırılmıştır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir.
Scop. etimolojisi
Scop. kısaltması bilim insanı Joannes Antonius Scopoli (1723-1788) için kullanılmıştır; Scopoli Avusturyalı hekim ve doğa bilimcidir; Avusturya İmparatorluğunun Linnaeus´u olarak anılır.