Çılgın Kız (Solanumrantonetti) Patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Türkiye`de doğal gelişimi yoktur; Akdeniz ve Ege kıyılarında dışarıda, diğer bölgelerde ise iç mekanlarda yetiştirilebilirler; çelikle ve tohumdan üretilir.
Bilimsel olarak Solanumrantonnetii Carrièr şeklinde tanımlanır.
Solanum etimolojisi
Solanum ilk olarak S. nigrum için Büyük Plinius (Pliny the Elder) tarafından kullanılmış; Sol Latincede güneş anlamına gelir [Güneşin bitkisi]; Solamen Latincede teselli anlamına gelir, bazı türlerinin narkotik özelliklerine atıfta bulunur.
Morfoloji
3 m kadar boylanabilen, çok yıllık, sarılıcı, çalı veya ağaççık formunda bir türdür. Gövde kavisli; kabuk seyrek çizgilidir. Yapraklar eliptik, 10 x 5 cm; alt yüzey hafif tüylü; tam kenarlı; taban kamamsı, sapa doğru uzayan; keskin uçlu veya ucu aniden sivrilen; yaprak sapı 0.5-1.5 cm uzunluktadır. Çiçeklenme Nisan-Kasım ayları arasında; çiçek durumu şemsiyemsi, yaprak ile dal arası, 2-5 çiçekli; çiçek sapı 15-25 mm; çanak 4–5 mm, loblar 2 mm, şeritsi; taç yaprak çepeçevre, 20–30 mm çapta, parlak mavi renkte, üst 3 lob tabanda sarı lekeli; ercik başı düzensiz, üst çift hafifçe daha küçük, ~ 3 mm uzun, dikdörtgenimsi formdadır. Meyve üzümsü, 27–30 mm küremsi-elipsoid, tabanı kalpsi, sarı renkte; tohum ~ 2.5 mm uzun, koyu kahverengidir.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)