floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Malabaila dasyantha
 
Kırklar / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Mustafa Gökmen
Malabaila dasyanthaMalabaila dasyanthaMalabaila dasyanthaMalabaila dasyanthaMalabaila dasyantha
Gözlem bildir
Dudakpatlatan
Apiaceae / Malabaila / Malabaila dasyantha
mapmapmapmap
Dudakpatlatan (Malabaila dasyantha) Maydanozgiller (Apiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1650-230 m yükseklikler arasında; kireçtaşı yamaçlar ve nadas tarlalarında gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Malabaila dasyantha (K.Koch) Grossh. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. K.Koch kısaltması bilim insanı Karl(Carl) Heinrich Emil (Ludwig) Koch (1809-1879) için kullanılmıştır. Grossh. kısaltması bilim insanı Alexander Alfonsovich Grossheim (1888-1948) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Çok yıllık, havlı bir bitkidir. Gövde özellikle tabana doğru derin olukludur; 30-60 cm boylanabilir. Dip yapraklar iki derin tüysü formdadır ve dikdörtgenimsi konturdadır; dilimler 6-10 x 3 cm boyularda ± ince sığ tüysü bölmelidir. Çiçek kurulu ışınları 15-30 adet ve yaklaşık olarak eşit boydadır, çok seyrek kabarcıklı sivilcelidir; ikincil şemsiye ~ 30-çiçeklidir. Brakteler 6-8 adet, şeritsi formdadır ve uzun karışık tüylerle kaplıdır, meyve olgunlaştıkça büzüşür; brakteol 6-8 adettir ve brakteler gibidir. Çiçekler sarıdır; boyuncuklar dökülür. Meyve 9-10 x 6-7 mm boyutlarda, ters yumurtamsı görünümde, seyrek kabarcıklı ve az sayıda uzun tüylüdür; kenar ~ 1·5 mm genişliktedir; birleşme noktesi tüysüz veya havlıdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Malabaila dasyanthaKırklar / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Malabaila türleri: M.aurea, M.dasyantha, M.kazdaghensis, M.lasiocarpa, M.marashica, M.nydeggeri, M.pastinacifolia, M.secacul




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)