floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Draba hispida
 
Maçahel / Artvin - Temmuz 2019 © Mustafa Gökmen
Draba hispidaDraba hispidaDraba hispidaDraba hispida
Gözlem bildir
Kıllı dolama
Brassicaceae / Draba / Draba hispida
mapmapmap
Kıllı dolama (Draba hispida) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Erzurum-Kars alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 800-3200 m yükseklikler arasında; döküntüler, taşlık yamaçlar ve meralarda doğal yayılım gösterirler.

Bilimsel olarak Draba hispida Willd. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Willd. kısaltması bilim insanı Carl Ludwig Willdenow (1765-1812) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Kısa gövdeli, çok yıllık, otsu bir türdür. Yapraklar dipte, saplı, ters yumurtamsı, kenarları dişli ve yüzeyi dallanmış seyrek tüy örtüsü ile kaplıdır. Çiçeklenme dönemi Nisan-Ağustos ayları arasında; çiçek kurulu sapı dik, tüysüz, en çok 20 cm uzunlukta; taç yapraklar 4-6 mm, parlak altın sarısı renktedir. Meyve dikdörtgenimsi - elipsoid, yassı ve 7-10 x 1.5-2.5 mm boyutlardadır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Draba hispidaMaçahel / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Draba hispidaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Draba türleri: D.acaulis, D.anatolica, D.araratica, D.bruniifolia, D.cappadocica, D.cemileae, D.elegans, D.haradjianii, D.heterocoma, D.hispida, D.huetii, D.imeretica, D.minima, D.muralis, D.nana, D.narmanensis, D.nemorosa, D.nuda, D.orientalis, D.polytricha, D.rigida, D.rosularis, D.sibirica, D.siliquosa, D.thylacocarpa, D.verna




Kaynaklar
  1. Davis, 1967, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:1 Page:418
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)