floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Conringia clavata
 
Bademlik / İmrahor / Ankara - Mayıs 2020 © Mustafa Gökmen
Conringia clavataConringia clavataConringia clavataConringia clavataConringia clavataConringia clavataphotos
Gözlem bildir
Topuztelkari
Brassicaceae / Conringia / Conringia clavata
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Topuztelkari (Conringia clavata) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Sakarya, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 600-1300 m yükseklikler arasında; tarım toprakları, yol kenarları ve taşlık yamaçlarda gözlenebilirler.


Bilimsel olarak Conringia clavata Boiss. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


4-20 cm boylanabilen, basit veya tabandan dallanmış gövdeli, tek yıllık, otsu bir türdür. Dip yapraklar ters yumurtamsı, kısaca saplı ve çok küçüktür. Gövde yaprakları dairemsi şekildedir; uç kısımları yuvarlağımsıdır; yaprak tabanı kalpsidir ve sapı kavrar; kenarları sıklıkla menekşe rengine çalar. Çiçeklenme Mart-Mayıs ayları arasında gerçekleşir; çiçek sapı ~2.5 mm uzunluktadır, meyve zamanı genişleyerek 1.5 mm çapa ulaşabilir; çanak yapraklar eflatun renktedir ve içte kalanlar torbamsı-dikdörtgenimsi, dışta kalanlar şeritsi formdadır; taç yapraklar 11 x 2-2.5 mm boyutlardadır, dip kısmı uzundur, soluk sarı renktedir ve eflatuni damarlar gözlenebilir; ercikler az çok eşittir; tepecik iki çıkıntılıdır. Meyve iki karpellidir; 4-7.5 cm x 1-1.5 mm boyutlardadır ve neredeyse silindiriktir; kuruduğunda çenetler aşağıdan yukarıya doğru yarılarak açılır ve düşer, ortada yalancı perde kalır. Tohumlar kahverengimsi sarı renktedir ve yüzeyleri kabarcıklıdır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Conringia clavataDereboyu / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Conringia clavataKırklar / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Conringia clavataBademlik / İmrahor / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Conringia clavataGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Conringia clavataKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Conringia clavataAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Conringia clavataPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Conringia türleri: C.austriaca, C.clavata, C.grandiflora, C.orientalis, C.persica, C.planisiliqua




Kaynaklar
  1. Davis, P. H., Cullen, J., & Coode, M. J. (1988). Flora of Turkey and the east Aegean islands. Edinburgh University Press.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)