floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Berberis repens
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Bodur sarı boya çalısı
Berberidaceae / Berberis / Berberis repens
map
Bodur sarı boya çalısı (Berberis repens) Karamukgiller (Berberidaceae) ailesinden, Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Berberis repens Lindl. şeklinde tanımlanır.

Berberis etimolojisi

Berberis cins adı Arapça ve Farsçada meyvesi yenen bir yaban bitkisini tanımlayan anbarbāris انبرباريس sözcüğünden alıntıdır.

repens etimolojisi

Repens kelimesi Latincede ΄sürünen, sarılan, yavaş yavaş ilerleyen΄ anlamına gelir; büyüme / gelişme alışkanlığına atıfta bulunur. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Lindl. kısaltması bilim insanı John Lindley (1799-1865) için kullanılmıştır.

Morfoloji


0.20 (0.60) cm kadar boylanabilen, stolonlu, sürünücü, herdem yeşil çalılardır. Gövde dallanmaz. Kabuk gri veya gri-kahverengidir. Yapraklar 3-7 yaprakçıktan oluşan bileşik yaprak halindedir. Yaprak sapı (1) 3-9 cm’dir. Yaprakçıklar ince, esnek, her iki yüzü de mat yeşil, bazen üst yüz parlak ya da mavimsi yeşil, kenarları 6-24 dikenli dişlidir. Uç yaprakçık saplıdır. Nisan-ağustos aylarında açan sarı renkli çiçeklerin 6 taç ve 6 çanak yaprağı vardır. 25-50 çiçekten oluşan bileşik salkım halindeki çiçek kurulu 3-10 cm boyundadır, sürgün uçlarında terminal olarak yer alır. Meyve mavi, donuk mavimsi yeşildir, 6-10 mm uzunluğundadır. Genellikle M.aquifolium ile karıştırılır, soluk yaprakları ve dökülmek üzere olan yapraklarının kırmızı renk almaması ile ondan ayrılır.

Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Berberis türleri: B.crataegina, B.cretica, B.integerrima, B.julianae, B.vulgaris
Türkiye'de gözlemlenebilecek bazı diğer Berberis türleri: B.aquifolium, B.veitchii




Kaynaklar
  1. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Whittemore, A.T. 1997. Berberis, pp. 276–286. In: Flora of North America Editorial Committee, eds. 1993+. Flora of North America North of Mexico. Vol. 3
  3. Kayacık, H., 1981. Orman ve Park Ağaçlarının Özel Sistematiği, Cilt 2, Angiospermae (Kapalı Tohumlar), Bozak Matbaası, İstanbul.
  4. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  5. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)