floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Fumana thymifolia
 
Kızıldere / Buharkent / Aydın - Mart 2024 © Mustafa Gökmen
Fumana thymifoliaFumana thymifoliaFumana thymifoliaFumana thymifoliaFumana thymifoliaFumana thymifoliaphotos
Gözlem bildir
Kekikgüneşotu
Cistaceae / Fumana / Fumana thymifolia
mapmapmapmap
Kekikgüneşotu (Fumana thymifolia) Ladengiller (Cistaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Kalkerli tepeler, makilik ve garigler, veya çam ormanı altında kumullarda; deniz seviyesi ile 250 m yükseklikler arasında gözlemlenebilir.

Fumana thymifolia Türkçede Kekikgüneşotu olarak adlandırılır. Bilimsel olarak Fumana thymifolia (L.) Spach şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Spach etimolojisi

Spach kısaltması türün Fransız botanikçi Edouard Spach (1801-1879) tarafından yayınlandığını belirtir. Spach kısaltması bilim insanı Édouard Spach (1801-1879) için kullanılmıştır; Spach Fransız botanikçidir; `Natural history of plants: Spermatophytes´ ve `Illustrations of plants of the East´ adlı eserleri yayınlamıştır.

Morfoloji


Dik dalları olan 15-20 cm boya kadar yükselen çalı formundadır. Yapraklar stipul bulundurur ve alternat pozisyondadır. Ancak aşağıya doğru opposit pozisyonda yer alır. Doğrusal ve oblong yapıda olan yaprakların kenarları, genelde bariz bir şekilde kıvrıktır. Yapraklar, çiçeğe yaklaştıkça küçülür. Çiçekler, uzun çiçek saplarında 3-8 adet bulunur. Çiçek 3 kapsül bulundurur ve her kapsülde 4-6 tohum bulunur. Kapsül açıldıktan sonra tohum kapsülde kalır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Fumana thymifoliaIldır / Çeşme / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Fumana thymifoliaSöke / Aydın
Nisan 2024 ©Mustafa Gökmen
Fumana thymifoliaKızıldere / Buharkent / Aydın
Mart 2024 ©Mustafa Gökmen
Fumana thymifoliaUrla  / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Fumana türleri: F.aciphylla, F.arabica, F.grandiflora, F.laevis, F.oligosperma, F.paphlagonica, F.procumbens, F.scoparia, F.thymifolia, F.trisperma




Kaynaklar
  1. Ardıç, M., & Şahin, M. (2021). Eskişehir’de Doğal Yayılış Gösteren Bazı Fumana Taksonları Üzerinde Biyosistematik Çalışmalar. Biological Diversity and Conservation, 14(3), 442-455. https://doi.org/10.46309/biodicon.2021.984329
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)