floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Fumana arabica
 
Kemer / Antalya - Nisan 2023 © Serdar Ölez
Fumana arabicaFumana arabicaFumana arabicaFumana arabicaFumana arabicaFumana arabicaphotos
Gözlem bildir
Arapgüneşotu
Cistaceae / Fumana / Fumana arabica
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Arapgüneşotu (Fumana arabica) Ladengiller (Cistaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Konya, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1700 m yükseklikler arasında gözlemlenebilir.

Fumana arabica Türkçede Arapgüneşotu olarak adlandırılır. Bilimsel olarak Fumana arabica (L.) Spach şeklinde tanımlanır.

arabica etimolojisi

Arabica Latincede `Arabistana özgü, Arabistan ile ilgili` anlamına gelir; türün yayılış alanı veya ilk tür örneğinin toplandığı bölgeye işaret eder. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Spach etimolojisi

Spach kısaltması türün Fransız botanikçi Edouard Spach (1801-1879) tarafından yayınlandığını belirtir. Spach kısaltması bilim insanı Édouard Spach (1801-1879) için kullanılmıştır; Spach Fransız botanikçidir; `Natural history of plants: Spermatophytes´ ve `Illustrations of plants of the East´ adlı eserleri yayınlamıştır.

Morfoloji


Yayılı, çok yıllık, 10-25 cm boylu. Yapraklarda kulakcık mevcut, almaşık dizili, dikdörtgenimsi-eliptik formlu, çiçeklere doğru azalan sayıda. Çiçek durumu seyrek 3-6 çiçekli. Tohumlar kapsül başına 8-12 (-13) adet, buruşuk-yüzeyi çukurcuklu. Türkiye´de varyetesi gözlenmiştir

F. arabica var. arabica: Tümü yapraklar yeşil

F. arabica var. incanescens: En azından the genç sürgünler ve yapraklar beyaz-kır tüylü



listMaplistPiclist

Gözlemler


Fumana arabicaHasseki / Karaburun / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Fumana arabicaİçmeler / Urla / İzmir
Nisan 2024 ©Mustafa Gökmen
Fumana arabicaSelçuk / İzmir
Nisan 2024 ©Mustafa Gökmen
Fumana arabicaAlaçatı / Urla / İzmir
Şubat 2021 ©Mustafa Gökmen
Fumana arabicaKemer / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Fumana arabicaAlibey / Ayvalık  / Balıkesir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Benzer taxonlar
Fumana arabica eşisimleri/sinonimleri: Helianthemum arabicum, Fumana viscudulum
Türkiye´de doğal yayılan Fumana türleri: F.aciphylla, F.arabica, F.grandiflora, F.laevis, F.oligosperma, F.paphlagonica, F.procumbens, F.scoparia, F.thymifolia, F.trisperma




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2024)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)