floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Thymus praecox
 
Borçka / Artvin - Temmuz 2019 © Mustafa Gökmen
Thymus praecoxThymus praecoxThymus praecoxThymus praecox
Gözlem bildir
Yayla kekiği
Lamiaceae / Thymus / Thymus praecox
mapmapmap
Yayla kekiği (Thymus praecox) Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Hakkari alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1000-3600 m yükseklikler arasında; taşlık alanlar ve taşlık dağ yamaçlarında yetişirler.

Türkçe literatürde genellikle Yayla kekiği olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kaf kekiği olarak bilinir. Bilimsel olarak Thymus praecox Opiz şeklinde tanımlanır.

Thymus etimolojisi

Thymus ΄siğil, cilt yüzeyinde bir büyüme (tümör)΄ anlamına gelebilecek θύμος (thúmos) kelimesinden türetilmiştir; muhtemelen siğilin kekik tomurcuğuna hayali bir benzerliğinden dolayı böyle adlandırılmıştır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Opiz kısaltması bilim insanı Philipp(Filip) Maximilian Opiz (1787-1858) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Yer örtücü, odunsu bir türdür. Dallar çiçeksiz veya terminal bir çiçek kurulu taşır; çiçekli dallar 1-5 cm´dir, her birinin dip kısımlarında ± etli omurgalı küçük yapraklar bulunur. Gövde yaprakları çiçek kuruluna yaklaştıkça genellikle daha büyük, mızraksı, ters yumurtamsı, yumurtamsı, eliptik veya hemen hemen daire şeklinde, ± küt uçlu, değişken boyda saplı, 1/3-1/2´sine kadar kirpikli, ± sert; yağ bezeleri soluk ve seyrek; yanal damarlar 2-3 çift, belirgin, birleştikleri orta damar ise daha kalındır. Çiçeklenme Mayıs-Ağustos ayları arasında; brakte yapraklara benzer, dışta kalanlar genellikle daha geniş, sıklıkla eflatun lekeli; brakteol 0.5-2.5 mm, sıklıkla çiçek sapından uzunca; çanak 3.3-5 mm, ± eflatun, tüp çan şeklinde, genellikle dudaklardan biraz daha kısa; dudaklar boyca eşit; üst dişler 0.7-1.2 mm, uzunluğu genişliklerinden fazla, genellikle kirpikli; taç açık mor veya eflatun, nadiren beyazımsı ve 5-7 mm uzunluktadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Thymus praecoxBorçka / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Thymus praecoxAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer T. praecox taksonları: Thymus praecox subsp. caucasicus, Thymus praecox subsp. grossheimii
Türkiye´de doğal yayılan diğer Thymus türleri: T.argaeus, T.artvinicus, T.atticus, T.aznavourii, T.bornmuelleri, T.brachychilus, T.canoviridis, T.cappadocicus, T.cariensis, T.cherlerioides, T.cilicicus, T.comptus, T.convolutus, T.eigii, T.eriocalyx, T.fallax, T.fedtschenkoi, T.haussknechtii, T.kotschyanus, T.leucostomus, T.leucotrichus, T.longicaulis, T.migricus, T.nummularius, T.pallasicus, T.pectinatus, T.praecox, T.pubescens, T.pulvinatus, T.revolutus, T.roegneri, T.sibthorpii, T.sipyleus, T.spathulifolius, T.striatus, T.subcollinus, T.syriacus, T.transcaucasicus, T.trautvetteri, T.zygioides




Kaynaklar
  1. Davis, 1982, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:7 Page:376
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)