floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Tetragonolobus purpureus
 
Yayla / Karaburun / İzmir - Nisan 2024 © Serdar Ölez
Tetragonolobus purpureusTetragonolobus purpureusTetragonolobus purpureusTetragonolobus purpureusTetragonolobus purpureus
Gözlem bildir
Alcanavardişi
Fabaceae / Tetragonolobus / Tetragonolobus purpureus
mapmapmapmapmap
Alcanavardişi (Tetragonolobus purpureus) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Nadas alanları ve makiliklerde nadiren gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Tetragonolobus purpureus Moench şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Moench kısaltması bilim insanı Conrad Moench (1744-1805) için kullanılmıştır.

Morfoloji


10-15 cm boylanabilen, yaygın-tüylü, tek yıllık bir türdür. Yaprakçıklar 1-3 x 1-1, 5 cm, ters yumurtamsıdan üçgensiye kdar, ucu sivri çıkıntılı; stipül çok daha küçük. Çiçekler genellikle tekil, çiçek kümesi sapı kısa, genellikle taşıdığı yapraklardan daha kısa. Brakteler 3, şeklen üst yaprakçıklar gibi fakat daha küçük. Çiçekler 12-20 mm. Çanak dişler tüpten uzunca. Taç derin kırmızı, nadiren sarı, çanağın iki katından daha kısa; bayrakçık kanatlara ve kayıkçığa eşit veya uzunca. Baklamsı meyve 3-6 x0.5-0.8 cm; kanatlar 2-4 mm geniş, sıklıkla dalgalı.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Tetragonolobus purpureusYayla / Karaburun / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Tetragonolobus purpureusKaraburun  / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Tetragonolobus türleri: T.maritimus, T.purpureus, T.requienii




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2024)
  2. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  3. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)