floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Solenanthus stamineus
 
Sarıgül / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Mustafa Gökmen
Solenanthus stamineusSolenanthus stamineusSolenanthus stamineusSolenanthus stamineusSolenanthus stamineusSolenanthus stamineusphotos
Gözlem bildir
Yaylatütünü
Boraginaceae / Solenanthus / Solenanthus stamineus
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Yaylatütünü (Solenanthus stamineus) Hodangiller (Boraginaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta ve Doğu Karadeniz, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 950-3660 m yükseklikler arasında; volkanik moloz yığınlarında, taşlık veya çimenlik yamaçlarda, yol kenarlarında; sıklıkla dere boylarında gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Solenanthus stamineus (Desf.) Wettst. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Desf. kısaltması bilim insanı René Louiche Desfontaines (1750-1833) için kullanılmıştır. Wettst. kısaltması bilim insanı Richard Wettstein (1863-1931) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Dik gelişen, yumuşak kaba tüylü, çok yıllık bir türdür. Gövdeler 17-40 cm ve yoğun yapraksıdır. Yapraklar genellikle ± yoğun kaba tüylü veya ipeksi tüylü, hemen hemen eliptik veya eliptik, alt kısımlar nadiren yumurtamsı; dip yapraklar 9-21 x 2.5-4.5 cm, yaprak sapına doğru incelir yapıda; gövde kısmındaki yapraklar sapsız veya kısaca saplı, eliptik veya hemen hemen dikdörtgenimsi formdadır. Talkım çevresel dizili değildir, hemen hemen yumurta biçimli birleşik salkım çiçek kurulu oluştur. Çanak loblar yumurtamsı veya dikdörtgenimsi-mızraksı formdadır. Taç kırmızı veya kırmızımsı-eflatun renktedir, mavimsi-menekşe rengine çalar, 4.5-6.5 mm boyutlardadır ve uç kısmında ± kısa, üçgen biçimli, küt veya sivrimsi loblar bulunur; pullar küçük ve üçgen biçimlidir. Sapçıklar eşit veya birbirlerinden hafifçe farklıdır. Boyuncuk dışa taşmıştır. Sert kabuklu küçük meyve yumurta biçimli, 6.5-10 x 6-11 mm, sırt yüzeyi seyrek tüysü dikenli; kenarlar kalkık ve yoğun tüysü dikenli; küçük yumru arasında az veya çok sayıda tüysü dikenler bulunur.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Solenanthus stamineusPülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Solenanthus stamineusSarıgül / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Solenanthus stamineusEğrisöğüt / Pınarbaşı / Kayseri
2002 ©Ayşe Mine Özkan v.d.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Solenanthus türleri: S.abayi, S.circinnatus, S.formosus, S.stamineus




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)