floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Pilosella cymosa
 
Efeağılı / Pülümür / Tunceli - Haziran 2023 © Mustafa Gökmen
Pilosella cymosaPilosella cymosaPilosella cymosaPilosella cymosaPilosella cymosaPilosella cymosaphotos
Gözlem bildir
Sülüntırnakotu
Asteraceae / Pilosella / Pilosella cymosa
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Sülüntırnakotu (Pilosella cymosa) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı ve Doğu Karadeniz, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1280-2300 m yükseltiler arasında; çalılıklar, otlaklar ve taşlık yamaçlarda gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Pilosella cymosa (L.) F.W.Schultz & Sch.Bip. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. F.W.Schultz kısaltması bilim insanı Friedrich Wilhelm Schultz (1804-1876) için kullanılmıştır. Sch.Bip. kısaltması bilim insanı Carl(Karl) Heinrich `Bipontinus' Schultz (1805-1867) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Kök filizi mevcutsa, genellikle kısa ve toprakaltı. Dip yaprakları 30-170 x 5-25 mm, çoğunlukla ters mızraksı, bazen hemen hemen eliptik, keskin uçludan küt uçluya kadar, tabanda uzun-incelen şekilde, genellikle tam kenarlı, nadiren az derecede küçük dişli, az veya çok sayıda, yarısert basit salgısız tüylü ve az veya çok sayıda yıldızsı tüylü. Çiçekli dallar 30-80 ( -100 ) cm, az veya çok sayıda yıldızsı tüylü, çok sayıda basit salgısız tüylü ve bazen az sayıda kısa salgılı tüylü, 1-4 yapraklı, yapraklar diptekiler gibi veya brakteler gibi. Çiçek durumu talkım şeklinde-yalancı şemsiye, ana dallar sıklıkla neredeyse şemsiyemsi; kapitulum ( 10- ) 20-80 ( -100 ). Filariler ( 4- ) 5´5-7 mm, şeritsi mızraksı, az çok keskin uçlu, az veya çok sayıda yıldızsı tüylü ve yoğun basit salgısız tüylü, ayrıca fark edilmesi zor salgılı tüylü veya değil.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Pilosella cymosaPülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Mustafa Gökmen
Pilosella cymosaEfeağılı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Mustafa Gökmen
Pilosella cymosaGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Pilosella cymosaGünpınar / Darende / Malatya
Nisan 2017 ©Şükrü Karakuş vd.
Pilosella cymosaPülümür, Pülümür vadisi, Pülümür’e 25. km kala, 1300-1400 m / Tunceli
Haziran 2022 ©Mehmet Yavuz PAKSOY
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Pilosella türleri: P.balansae, P.brachiata, P.caespitosa, P.caucasica, P.cymosa, P.densiflora, P.echioides, P.floribunda, P.grossheimii, P.halacsyi, P.hoppeana, P.hypeurygenes, P.ilgazensis, P.kozlowskyana, P.lactucella, P.leptophyton, P.officinarum, P.pavichii, P.piloselloides, P.procera, P.pseudopilosella, P.tephrocephala, P.verruculata




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)