Götürotu (Knautiaintegrifolia) Hanımeligiller (Caprifoliaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Akdeniz elementidir, ancak alttür düzeyinde yaşam ortamları farklılıklar göstermektedir. Knautia integrifolia var. integrifolia 450-2130 m yükseklikler arasında ve tarlalar ve döküntü alanlarda doğal gelişim gösterir. Knautia integrifolia var. bidens ise deniz seviyesi ile 1500 m yükseklikler arasında, taşlık yamaçlar ve tarlalarda doğal gelişim gösterir.
Bilimsel olarak Knautiaintegrifolia (L.) Bert. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
15-60 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler dik gelişir; yüzey havlı ve kılçıklıdır, alt kısımlar geriye bükülmüş-kılçıklı, üst kısımlar yayılı kılçıklı tüylüdür. Alt yapraklar eliptik-lirat, tam kenarlı, dişli veya küt dişlidir; üst yapraklar genellikle iki derin tüysü ve şeritsi-eliptik lobludur. Çiçeklenme Mart-Haziran ayları arasında gerçekleşir; çiçek kümesi sapı salgılı tüylü olabilir; 10-15 filari bulunur, bunlar yumurtamsı-mızraksı formda, sivri uçlu, cılız ve kadifemsi tüylüdür; kapitulum 1.5-3 cm çapta ve ± parlaktır; dilsi çiçekler 2 eliptik loblu ve 0.3-1.5 mm uzunluktadır, bazen daha küçük ikincil loblar da olabilir. Meyve çanağı çok sayıda ince ve sert kıllıdır.
Türkiye'de iki alttürü doğal olarak yetişmektedir, bu alttürler ve tanı anahtarı şu şekildedir:
Knautia integrifolia var. integrifolia: en uzun involusel diş 0.3-0.8 mm uzunluktadır.
Knautia integrifolia var. bidens: en uzun involusel diş 1-1,5 mm uzunluktadır.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)