floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Hypericum armenum
 
Ahlat / Bitlis - Temmuz 2021 © Serdar Ölez
Hypericum armenumHypericum armenumHypericum armenum
Gözlem bildir
Güneşotu
Hypericaceae / Hypericum / Hypericum armenum
mapmapmapmapmap
Güneşotu (Hypericum armenum) Kantarongiller (Hypericaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 2190-3200 m yükseklikler arasında; taşlık veya toprak yamaçlarda yayılış gösterir.


Hypericum armenum Türkçede Güneşotu olarak adlandırılır. Bilimsel olarak Hypericum armenum Jaub. & Spach şeklinde tanımlanır.

Hypericum etimolojisi

Hypericum Yunancada `üzeri, üzerinde` anlamına gelen ὑπέρ (hupér) kelimesi ile `çalılık, funda` anlamına gelen ἐρείκη (ereíkē) kelimesinin birleşiminden türetilmiştir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Jaub. kısaltması bilim insanı Hippolyte François Jaubert (1798-1874) için kullanılmıştır; Jaubert Fransız politikacı ve botanikçidir.

Spach etimolojisi

Spach kısaltması türün Fransız botanikçi Edouard Spach (1801-1879) tarafından yayınlandığını belirtir. Spach kısaltması bilim insanı Édouard Spach (1801-1879) için kullanılmıştır; Spach Fransız botanikçidir; `Natural history of plants: Spermatophytes´ ve `Illustrations of plants of the East´ adlı eserleri yayınlamıştır.

Morfoloji


5-30 cm boylanabilen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler tüysüzdür ve az çok odunsu bir tabandan dik veya dar açılı yükselir. Yapraklar 5-20 mm boyda ve yumurtamsı, eliptik, mızraksı veya hemen hemen dikdörtgenimsi formdadır, yüzeyler tüysüz ve ± dumanlıdır, belirgin salgı bezleri bulunur. Çiçeklenme haziran-ağustos ayları arasında gerçekleşir. Çiçek kurulu silindirik veya yalancı şemsiyemsi yapıda ve 1-16 çiçeklidir. Brakte tam kenarlı veya 1-2 salgı bezelidir. Çanak yapraklar dikdörtgenimsi-yuvarlağımsı ve yoğun siyah salgılı küçük dişlidir. Taç yapraklar 6-12 mm boydadır. Kapsül meyve 7-10 mm boyda ve hemen hemen yumurta biçimlidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Hypericum armenumAhlat / Bitlis
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Hypericum armenumPülümür, Ağaşenlik köyü, 1600-1800 m / Tunceli
Haziran 2022 ©Mehmet Yavuz PAKSOY
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan H. armenum taksonları: Hypericum armenum subsp. armenum
Türkiye´de doğal yayılan Hypericum türleri: H.adenotrichum, H.albiflorum, H.amblysepalum, H.androsaemum, H.apiculatum, H.armenum, H.atomarium, H.aucheri, H.auriculatum, H.aviculariifolium, H.bilgehan-bilgilii, H.bithynicum, H.bourgaei, H.bupleuroides, H.calycinum, H.capitatum, H.cardiophyllum, H.cerastioides, H.confertum, H.crenulatum, H.cuisinii, H.cymbiferum, H.davisii, H.elegans, H.elongatum, H.empetrifolium, H.fissurale, H.formosissimum, H.havvae, H.hedgei, H.helianthemoides, H.heterophyllum, H.hircinum, H.hirsutum, H.huber-morathii, H.ichelense, H.imbricatum, H.karjaginii, H.kotschyanum, H.lanuginosum, H.laxiflorum, H.leprosum, H.linarioides, H.lycium, H.lydium, H.lysimachioides, H.malatyanum, H.marginatum, H.microcalycinum, H.minutum, H.monadenum, H.montanum, H.montbretii, H.neurocalycinum, H.nummularioides, H.olivieri, H.olympicum, H.orientale, H.origanifolium, H.pallens, H.pamphylicum, H.papillare, H.perfoliatum, H.perforatum, H.peshmenii, H.polyphyllum, H.pruinatum, H.pseudolaeve, H.pseudorepens, H.pumilio, H.retusum, H.rumeliacum, H.rupestre, H.russeggeri, H.salsolifolium, H.salsugineum, H.saxifragum, H.scabroides, H.scabrum, H.sechmenii, H.sorgerae, H.spectabile, H.ternatum, H.tetrapterum, H.thasium, H.thymbrifolium, H.thymifolium, H.thymopsis, H.trachyphyllum, H.triquetrifolium, H.uniflorum, H.uniglandulosum, H.vacciniifolium, H.vaccinioides, H.venustum, H.vesiculosum, H.xylosteifolium




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2021)
  2. MySpecies (2021). Hypericum armenum [Jaub. & Spach ]. https://hypericum.myspecies.info/taxonomy/term/833
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)