floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Genista albida
 
Dereboyu / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Genista albidaGenista albidaGenista albidaGenista albidaGenista albidaGenista albidaphotos
Gözlem bildir
Akborcak
Fabaceae / Genista / Genista albida
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Akborcak (Genista albida) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı Karadeniz, İç Batı Anadolu, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 700-2200 m yükseklikler arasında, genellikle taşlık ve kalkerli yamaçlarda, kızıçam ormanlarında gözlenebilir.

Bilimsel olarak Genista albida Willd. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Willd. kısaltması bilim insanı Carl Ludwig Willdenow (1765-1812) için kullanılmıştır.

Morfoloji


5-15 cm boylanabilen, alçak yere yayılı veya yastık şeklinde gelişen bir çalıdır; dallar yoğun basık veya yaygın tüylüdür. Yapraklar sapsız, eliptik veya ters yumurtamsı formda ve 3-10 x 1.5-4 mm boyutlardadır; yüzeyler basık veya yaygın tüylüdür, bazen üst kısmı daha seyrektir. Çiçeklenme Mayıs-Haziran ayları arasında gerçekleşir; çiçekler brakte koltukaltında tekil veya çiftlilidir, bazen dal uçlarında daha yoğundur. Brakte yapraksıdır ve sapı 1.5-3 mm uzunluktadır; brakteol küçüktür ve çiçek saıpnın ortasında gelişir veya brakteol bulunmayabilir. Çanak 5-7 mm boyda, ülgerli tüylüdür. Bayrakçık 9-12 mm uzunlukta, genişçe yumurtamsı formda ve ipeksi tüylüdür; kanatlar ve kayıkçık kadar uzundur. Baklamsı meyve hemen hemen dikdörtgenimsi formda, yoğun ülgerli ve birkaç-tohumludur.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Genista albidaDarende / Malatya
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Genista albidaDereboyu / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Genista albidaEğrisöğüt / Pınarbaşı / Kayseri
2002 ©Ayşe Mine Özkan v.d.
Genista albidaGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Genista albidaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Genista albidaKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Genista türleri: G.acanthoclada, G.albida, G.anatolica, G.aucheri, G.burdurensis, G.carinalis, G.involucrata, G.januensis, G.libanotica, G.melia, G.sandrasica, G.sessilifolia, G.tinctoria, G.vuralii




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)