2-5 metre (nadiren daha kısa) boylanabilen çalı veya küçük ağaçtır. Yapraklar ters yumurtamsı-elips ya da dikdörtgensi-mızrak şeklinde, 3.5-8.5 cm uzunluğunda, hemen hemen sivri uçlu, nadiren kütçe, alt yüzde damarlar boyunca bulunan basık tüyler hariç her iki yüz de tüysüzdür; yan damarlar 5-11 çift; yaprak sapı 1-2 cm uzunluğunda ve yumuşak tüylüdür. Meyve 6-10 mm çapında, olgunlaştığında siyah renklidir. Çiçeklenme zamanı haziran-temmuz aylarıdır.
Türkiye´de biri endemik olmak üzere 2 alttürü vardır. Alttürlere ilişkin ayrım anahtarı aşağıdaki gibidir (Yaltırık, 1967):
Frangula dodonei subsp. dodonei: Yaprak ayası ters yumurtamsı-elips şeklinde, 3.5-8.5 cm uzunluğunda; yan damarlar 7-11 çift; genç sürgünler basık yumuşak tüylüdür. Türkiye, Avrupa’nın çoğu bölgesi ve Altay Cumhuriyeti’nin doğusuna doğru bulunan bölgelerde yayılış gösteren Avrupa-Sibirya Elementi olan bir taksondur. Ormanlık (çoğunlukla Alnus glutinosa ile birlikte), çalılık alanlarda ve akarsu kenarlarında, 10-1700 m yükseltilerde doğal olarak bulunur. Türkiye’de Artvin, İstanbul, Sakarya, Bolu, Kastamonu, Samsun, Ankara, Kayseri, Denizli ve Konya illerinde yayılış gösterir.
Frangula dodonei subsp. pontica: Yaprak ayası dikdörtgensi-mızrak şeklinde, 4-5.5 x 1.5-2.2 cm; yan damarlar 5-7 çift; genç sürgünler tüysüzdür. Ülkemiz için endemik olan bu alttür, Tunceli, Erzincan, Bitlis ve Hakkâri illerinde, akarsu boyunca, taşlık yamaçlarda,1700-1800 m yükseltilerde yayılış gösterir.