floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Erysimum cuspidatum
 
Dereboyu / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Erysimum cuspidatumErysimum cuspidatumErysimum cuspidatum
Gözlem bildir
Kuyrukluzarife
Brassicaceae / Erysimum / Erysimum cuspidatum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kuyrukluzarife (Erysimum cuspidatum) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 2300 metreye kadar olan yüksekliklerde; bozkırlar, nadas tarlaları ve benzeri yerlerde gözlenebilir.

Bilimsel olarak Erysimum cuspidatum (M.Bieb.) DC. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. M.Bieb. kısaltması bilim insanı Friedrich August Marschall von Bieberstein (1768-1826) için kullanılmıştır. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir

Morfoloji


70 cm kadar boylanabilen, tek yıllık veya iki yıllık otsu bir türdür. Gövdeler diktir. Alt yapraklar dikdörtgenimsi veya dikdörtgenimsi-ispatula biçimlidir; kenarları dişli veya bütün kenarlı gibidir. Sap yaprakları ters mızraksı formda, kenarları dişlidir; yüzeyler of 3-5 parçalı tüylerle kaplıdır; gövdeye basık gelişir. Çiçeklenme Haziran-Ağustos ayları arasında gerçekleşir. Çanak yapraklar 5-7 mm uzunluktadır. Taç yapraklar sarı renkte, 9-13 mm uzunluktadır. Boyuncuk 3-8 mm uzunluktadır. Baklamsı meyve yanal olarak yassıdır; çiçekli gövdeye basıl gelişir; yeşil izli gri renktedir; kapaklar omurgalı veya kanatlıdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Erysimum cuspidatumDereboyu / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Erysimum cuspidatumKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Erysimum cuspidatumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Erysimum türleri: E.aciphyllum, E.amasianum, E.armeniacum, E.aucherianum, E.aznavourii, E.bagcii, E.baytopiae, E.boissieri, E.bulgaricum, E.caespitosum, E.carium, E.crassipes, E.cuspidatum, E.degenianum, E.dincii, E.dirmilense, E.echinellum, E.euphraticum, E.gelidum, E.graecum, E.guneri, E.hakkiaricum, E.hirschfeldioides, E.huber-morathii, E.ibericum, E.idae, E.kartalkayaense, E.ketenoglui, E.kostkae, E.kotschyanum, E.leptocarpum, E.leptophyllum, E.leucanthemum, E.lycaonicum, E.macrostigma, E.munzuriense, E.pseudopurpureum, E.pulchellum, E.purpureum, E.pusillum, E.repandum, E.rhodium, E.rizeense, E.scabrum, E.serpentinicum, E.sintenisianum, E.sisymbrioides, E.sivasicum, E.smyrnaeum, E.sorgerae, E.subulatum, E.szowitsianum, E.tenellum, E.thyrsoideum, E.tuteliae, E.uncinatifolium, E.verrucosum, E.vuralii, E.yaltirikii, E.yildirimli, E.zeybekianum




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)