floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Eryngium maritimum
 
Kemer / Antalya - Eylül 2023 © Serdar Ölez
Eryngium maritimumEryngium maritimumEryngium maritimumEryngium maritimum
Gözlem bildir
Kumboğadikeni
Apiaceae / Eryngium / Eryngium maritimum
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kumboğadikeni (Eryngium maritimum) Maydanozgiller (Apiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz kıyısındaki kumullarda yetişen tür, haziran‐ağustos ayında çiçeklenir

Bilimsel olarak Eryngium maritimum L. şeklinde tanımlanır.

Eryngium etimolojisi

Eryngium cins adı Eski Yunancada `deniz ile ilgili kutsal şey` anlamına gelen ἠρύγγιον (ērúngion) kelimesinden türetilmiştir. Bazı kaynaklar ise eryngium cins adının Yunanca hruggion kelimesinden türetildiğini belirtmektedirler; hruggion bir bitki biyoloğu olan Theophrastus tarafından dikenli bir bitkiye verilen isimdir. 

maritimum etimolojisi

Maritimum {Latince}: deniz-kıyı-sahilden gelen, -e ait olan. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


Sağlam yapılı çok yıllık otsu bitkiler. Gövde dallı ve 20‐35 cm boyunda. Taban yaprakları kalın ve derimsi, yarı dairesel ve geniş üçgenimsi dikenli uçlu. Kapitula yumurtamsı, 10‐25 mm çapında. Brakte ve brakteol mevcut. Çiçekler mavimsi veya beyazımsı renkli. Meyve hemen hemen yumurtamsı.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Eryngium maritimumKemer / Antalya
Eylül 2023 ©Serdar Ölez
Eryngium maritimumKüçük Menderes Deltası / Selçuk  / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Eryngium maritimumKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Eryngium türleri: E.babadaghensis, E.billardieri, E.bithynicum, E.bornmuelleri, E.bourgatii, E.caeruleum, E.campestre, E.creticum, E.davisii, E.erzincanicum, E.falcatum, E.giganteum, E.glomeratum, E.ilex, E.isauricum, E.kotschyi, E.maritimum, E.palmito, E.planum, E.polycephalum, E.pseudothoriifolium, E.pyramidale, E.thorifolium, E.thyrsoideum, E.trisectum, E.wanaturi




Kaynaklar
  1. R. S. Göktürk, “Phaselis Antik Kenti Florası I”. Phaselis I (2015) 81-131.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)