floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Erica sicula
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Yılgunçalısı
Ericaceae / Erica / Erica sicula
mapmap
Yılgunçalısı (Erica sicula) Fundagiller (Ericaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Antalya alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Erica sicula Guss. şeklinde tanımlanır.

Erica etimolojisi

Erica cins adı Yunancada `odunsu çalı´ anlamına gelen ereike kelimesinden türetilmiştir. Erica aynı zamanda birçok Batı toplumunda ortak bir kadın ismidir; eski İskandinav adı olan Eiríkr'den türetilen Eric´in dişil biçimidir; ei- öneki öncel İskandinav (proto-Norse) dillerinde `tek, tek başına, benzersiz veya uzun süre, sonsuzluk´ anlamında, -ríkr soneki ise `kral, hükümdar´ anlamındadır; bu nedenle ad genellikle `tek hükümdar, hükümdar´ veya `sonsuz hükümdar, her zaman güçlü´ anlamına gelir. Kökeni farklı olsa da Erica aynı zamanda Japonya'daki kadınlar için popüler bir isimdir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Guss. kısaltması bilim insanı Giovanni Gussone (1787-1866) için kullanılmıştır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer E. sicula taksonları: Erica sicula subsp. libanotica
Türkiye´de doğal yayılan diğer Erica türleri: E.arborea, E.bocquetii, E.manipuliflora, E.sicula, E.spiculifolia
Türkiye'de gözlemlenebilecek bazı diğer Erica türleri: E.carnea




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)