floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ephedra major
 
Dikmen / Beypazarı / Ankara - Haziran 2016 © Serdar Ölez
Ephedra majorEphedra majorEphedra majorEphedra majorEphedra majorEphedra majorphotos
Gözlem bildir
Deniz Üzümü
Ephedraceae / Ephedra / Ephedra major
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Deniz Üzümü (Ephedra major) Denizüzümügiller (Ephedraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 300-3000 m yükseklikler arasında; taşlık alanlarda yayılış gösterirler.

Bilimsel olarak Ephedra major Host şeklinde tanımlanır.

Ephedra etimolojisi

Ephedra Eski Yunancada 'üzerine oturmak' anlamına gelen epi ve 'sandalye, bir geometrik cismin bir yüzü..' anlamına gelen hedra kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir; ephedra kelmesi ilk kez Gaius Plinius Secundus tarafından at kuyruğunu tanımlamakta kullanılmıştır; tür adı olarak neyi işaret ettiği bilinmemektedir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Host kısaltması bilim insanı Nicolaus Thomas Host (1761-1834) için kullanılmıştır.

Morfoloji


1 - 2 m boyunda dik duran sık ve kalın dallı bir çalıdır. Koyu yeşil renkteki genç sürgünler 1 -1.5 mm çapında, sert, yuvarlak,çevrel duruşludur. Pul halindeki yapraklar en fazla 3 mm uzunluğunda, derimisidir. Erkek çiçek kozalakçıkları teker teker veya bir kaçı bir aradadır (4-8 çiçekli), küremsi, topuz gibi bir yapıdadır. Etaminlerin birbirine kaynaşmış olan ortak sapları, çiçek örtüsünü aşmaz veya onlardan biraz daha uzundur. Dişiler tek çiçekli, kısa saplı, 5 -7 mm uzunluğunda yalancı üzümsü kozalak halindedir. Tohum 4-6 mm uzunlukta, yumurta biçiminde ve kestane rengindedir (Baytop ve Akgöksel, 1972; Gökmen, 1970; Yaltırık, 1988; Yıldız ve Aktoklu, 2010). Ephedra major’un ülkemizde iki alt türü bulunur (Baytop ve Akgöksel, 1972):

E.major subsp. mojor: Tomurcuklar yuvarlak, dişi çiçek kozalaklarının brahteleri uzunluğunun yaklaşık 1/3’ün den itibaren birleşmmiş

E.major subsp. procera: Genel olarak asıl türün özelliğini taşır. Tomurcuklar düz, dişi çiçek kozalaklarının brahteleri uzunluğunun yaklaşık 1/2’inden itibaren birleşmiştir. Sürgünlerinin düzgün olması, kozalaklarının kısalığı, tohumlarının uzunca yumurtamsı biçimde bulunması özellikleriyle de ana türden ayrılır. Asıl türün yayılma alanının daha çok doğusunda kalan bölgelerde görülür.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Ephedra majorYunusemre / Manisa
Kasım 2024 ©Serdar Ölez
Ephedra majorUlucamii / Bergama / İzmir
Eylül 2024 ©Serdar Ölez
Ephedra majorDarende / Malatya
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Ephedra majorTurgut Özal / Şehzadeler / Manisa
Şubat 2021 ©Mustafa Gökmen
Ephedra majorAyvacık / Şehzadeler / Manisa
Şubat 2021 ©Mustafa Gökmen
Ephedra majorOdunboğazı / Şereflikoçhisar / Ankara
Temmuz 2017 ©Ahmet Demirtaş
Ephedra majorDikmen / Beypazarı / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Ephedra majorA.Ü. Fen Fakültesi / Ankara
Mayıs 2015 ©Ahmet Demirtaş
Ephedra majorKaş / Antalya
Şubat 2014 ©Seda Soylu
Ephedra majorGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Ephedra majorGünpınar / Darende / Malatya
Nisan 2017 ©Şükrü Karakuş vd.
Ephedra majorKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Ephedra majorAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Sinonim adlandırmalar: Ephedra major subsp. major
Türkiye´de doğal yayılan diğer E. major taksonları: Ephedra major subsp. procera
Türkiye´de doğal yayılan diğer Ephedra türleri: E.distachya, E.foeminea, E.major




Kaynaklar
  1. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Baytop, A., Akgöksel, H. 1972. Trakya’da Ephedra cinsi. İstanbul Eczacılık Fak. Dergisi 8: 55-62
  3. Gökmen, H. 1970. Açıktohumlular (Gymnospermae), T.C. Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Sıra No:523, Ankara.
  4. Yaltırık, F. 1988. Dendroloji Ders Kitabı I, Gymnospermae, İ.Ü. Orman Fakültesi. Yayınları, Yayın No: 3443, OF Yayın No:386, istanbul.
  5. Yıldız, B,. Aktoklu E. 2010. Bitki Sistematiği, İlkin Karasal Bitkilerden Bir Çeneklilere, Ankara: Palme Yayıncılık
  6. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  7. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  8. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  9. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)