floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Dracunculus vulgaris
 
Datça Yarımadası / Muğla - Mayıs 2015 © Serdar Ölez
Dracunculus vulgarisDracunculus vulgarisDracunculus vulgarisDracunculus vulgarisDracunculus vulgaris
Gözlem bildir
Yılanbıçağı
Araceae / Dracunculus / Dracunculus vulgaris
mapmapmapmapmapmapmap
Yılanbıçağı (Dracunculus vulgaris) Yılanyastığıgiller (Araceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Asıl Ege, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 30-475 m yükseklikler arasında; tarla kenarları, molozlar, tahrip edilmiş habitatlarda doğal gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Dracunculus vulgaris Schott şeklinde tanımlanır.

Dracunculus etimolojisi

Dracunculus cins adı Latincede draco `ejderha´ ve küçük bir şeyi ifade eden -ulus son ekinden türetilmiştir; bazı kaynaklarda cinsin uzun spathası içine gizlenen spadiksin küçük bir ejderhaya benzemesi nedeniyle bu şekilde adlandırıldığını belirtirken, bir diğeri cinsin ejderha ayağına benzetilen palmat yapraklarına atıfta bulunur.

vulgaris etimolojisi

Vulgaris {Latince}: genel, alelade, sıradan. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Schott kısaltması bilim insanı Heinrich Wilhelm Schott (1794-1865) için kullanılmıştır.

Morfoloji


60-100 cm boylanabilen, çok yıllık, yumrulu, otsu bir türdür. Yapraklar 10-20 x 11-25 cm, 9-13 dilimli; dilimler hemen hemen mızraksı, keskin uçlu uzun saplı; kın 70 cm`ye kadar uzun, belirgin desenli-benekli, benekler kırmızı, siyah, yeşil ve kahverengi renktedir. Çiçeklenme Mayıs-Haziran aylarında; çiçek sapı yapraksız, genellikle beneksiz, güçlü, taban yaprak kınının içerisinde; sıpata 20-50 cm, sıklıkla tüysüz, nadiren kısa beyaz tüylü, alt kısım yeşilimsi veya koyu eflatun, üst kısım uçtan merkeze doğru yeşilimsi sonra koyu eflatun veya eflatunumsu kahverengi, kenarlar dalgalı; çiçek durumu koçan, 22-40 cm; üreyimsiz çiçekler neredeyse yok, erkek ve dişi çiçekler birbirine neredeyse komşu; tırnak kısa, soluk kahverengi bir ana sap ve daha uzunca, koyu eflatun uca doğru kalınlaşan ikinci bir kısımdan oluşur. Meyve üzümsü, portakal rengi veya kırmızımsı renktedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Dracunculus vulgarisSaip / Karaburun / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Dracunculus vulgarisÇakmak / Menteşe / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Dracunculus vulgarisDatça Yarımadası / Muğla
Mayıs 2015 ©Serdar Ölez
Dracunculus vulgarisHızırşah / Datça / Muğla
Mayıs 2015 ©Serdar Ölez
Dracunculus vulgarisKaş / Antalya
Şubat 2014 ©Seda Soylu
Dracunculus vulgarisGümüldür / Menderes / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Dracunculus türleri: D.vulgaris




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)