Trabzonhurması (Diospyroskaki) Abanozgiller (Ebenaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2500 m yükseklikler arasında; aşırı tuzlu olmayan, derin, iyi drene, ph 6.5-7.5 topraklarda gelişim gösterebilirler.
Bilimsel olarak Diospyroskaki Thunb. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Thunb. kısaltması bilim insanı Carl Peter Thunberg (1743-1828) için kullanılmıştır.
Morfoloji
15 m kadar boylanabilen, kışın yaprak döken, odunsu bir türdür. Gövde çoklu, nadiren tek; dallar kırılgandır. Yapraklar ardışık, tam kenarlı, yumurtamsı-eliptik, dikdörtgenimsi-yumurtamsı veya ters yumurtamsı, 7.5-25 x 5-10 cm boyutlarda, derimsi; üst yüzey parlak, mavimsi-yeşil; alt kahverengi ipeksi tüylü; sap 2 cm uzunlukta, kahverengi tüylüdür. Çiçeklenme sonbaharda; çiçekler 3-6 yaştan itibaren, 2 x 2 . 5 cm; dişi çiçekler tekil, sarı-krem rengi; erkek çiçekler 3`erli, pembemsi; çanak ve taç yapraklar 4`er adet; nadiren erdişi çiçekler mümkündür. Meyve küresel-küpümsü, basık kutuplu, çanak kalıcı; kabuk ince, pürüzsüz, parlak sarı, portakal rengi, kırmızı; etli kısım sarı, portakal rengi veya koyu kahverengi, sulu, jelatinimsi, tohumsuz veya 4-8 tohumlu; sıklıkla olgunluk öncesi acı ve sert; tohum yassı, dikdörtgenimsi, 2 cm ve kahverengidir; bazı varyeteleri tozlanma olmadan da meyve (tohumsuz) verebilir.
Benzer taxonlarTürkiye´de doğal yayılan Diospyros türleri:D.kaki, D.lotus
Kaynaklar
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)