Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Kuşçubuğu
Fabaceae /
Cytisus /
Cytisus scoparius Kuşçubuğu (
Cytisus scoparius) Baklagiller (
Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de sadece Çatalca-Kocaeli alt bölgesinde doğal yayılış göstermektedir. Genellikle yol kenarları, demiryolları kenarları, taşlı, kumlu, topraklarda, makili ve kumullarda yetişir.
Türkçe literatürde genellikle Kuşçubuğu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde katır tırnağı veya süpürge otu olarak bilinir. Bilimsel olarak
Cytisus scoparius (L.) Link şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir.
L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Link kısaltması bilim insanı Johann Heinrich Friedrich Link (1767-1851) için kullanılmıştır.
Morfoloji
2m boylanabilen, dik, sık dallı, çalı formlu, çok yıllık odunsu bir türdür. Dallar özellikle genç bireylerde genellikle belirgin olarak kabartılı çizgili veya iki parçalı görünümdedir. Yapraklar genellikle 3 parçalı bileşik, genç sürgünlerde nadiren basit yapraklı; saplı veya neredeyse sapsız, yaprakçıklar 6-15 x 1.5-7 mm boyutlarda,
eliptik veya
ters yumurtamsı; tüysüz veya seyrek tüylüdür. Çiçeklenme Nisan-Temmuz ayları arasında; çiçekler yaprak ile dal arasında, tekil veya çiftli; çiçek sapı 6-10 mm, narin;
çanak ~ 5 mm, tüysüz;
bayrakçık 15-18 mm, tüysüzdür. Meyve baklamsı, hemen hemen dikdörtgenimsi, özellikle kenarları yoğun kahverengi veya beyazımsı tüylüdür.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Cytisus türleri: C.acutangulus,
C.albus,
C.anatolicus,
C.austriacus,
C.cassius,
C.drepanolobus,
C.eriocarpus,
C.gueneri,
C.hirsutus,
C.jankae,
C.orientalis,
C.procumbens,
C.pygmaeus,
C.scoparius,
C.villosus,
C.wulfii
Kaynaklar- NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
- Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
- Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
- IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)