NGBB / İstanbul - Mayıs 2015 © Serdar Ölez
Gözlem bildir
Boyacı Papatyası
Asteraceae /
Cota /
Cota tinctoria Boyacıpapatyası (
Cota tinctoria) Papatyagiller (
Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 0-1800 m yüksekliklerde; toprak yığınları, kuru çayırlıklar, taşlık ve çakıllıklar, yol kenarları, demiryolları ve ekilmemiş tarlalarda doğal gelişim gösterirler.
Türkçe literatürde genellikle Boyacıpapatyası olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde sarı babuçça olarak bilinir. Bilimsel olarak
Cota tinctoria (L.) J.Gay şeklinde tanımlanır.
tinctoria etimolojisi
Tinctoria: Latincede `boyamak, boyamak için kullanılan` anlamına gelen
tingo kelimesinden türetilmiştir; türün boya yapımında kullanılabildiğini işaret etmektedir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir.
L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
J.Gay kısaltması bilim insanı Jaques Étienne Gay (1786-1864) için kullanılmıştır; Gay İsviçreli-Fransız bitki bilimci, koleksiyoner ve taksonomisttir.