Pampas Otu (Cortaderiaselloana) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.
Türkçe literatürde genellikle Pampas Otu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde püskül sazı olarak bilinir. Bilimsel olarak Cortaderiaselloana (Schult. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Schult. kısaltması bilim insanı Josef August Schultes (1773-1831) için kullanılmıştır; Schultes Avusturyalı bir bitki bilimcidir.
Morfoloji
2-4 m boylanabilen, dimdik gövdeli, sıklıkla park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılan bir türdür. Yaprak ayası 2 m kadar uzunlukta olabilir; yay gibi bükülmüştür; yüzeyi kaba/pürüzlü ve dumanlıdır; dilcik 3 mm uzunluktadır. Çiçeklenme Ağustos-Eylül aylarında gerçekleşir; çiçek kurulu birleşik salkım formda, gösterişli, dikdörtgenimsi ve 50-80 x 12-15 cm boyutlardadır; başak gümüşümsü veya bazen pembemsi renktedir, dişiler 15-18 mm uzunlukta, 4-6 çiçekli ve başakçık bürgüsüipeksi tüylüdür, erkekler 18-23 mm, 2-6-çiçekli ve başakçık bürgüsütüysüz veya seyrek cılız tüylüdür; her iki cinsiyette de tane zarfı (kavuz) mızraksı ve uzun sivri uçludur; başakçık bürgüsünün ucunda uzun terminal bir kılçık bulunur, kılçık erkek çiçekçiklerde daha uzundur.
Benzer taxonlarTürkiye´de doğal yayılan diğer Cortaderia türleri:C.selloana
Kaynaklar
Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)