floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Betula litwinowii
 
Şavşat / Artvin - Temmuz 2019 © Mustafa Gökmen
Betula litwinowiiBetula litwinowiiBetula litwinowiiBetula litwinowiiBetula litwinowiiBetula litwinowiiphotos
Gözlem bildir
Kafkas tüylü huşu
Betulaceae / Betula / Betula litwinowii
mapmapmapmap
Düzük (Betula litwinowii) Huşgiller (Betulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1600-2500 m yükseklikler arasında; taşlık volkanik yamaçlar, meşelik ve keçi sakalı çalılıklarında yetişirler.

Bilimsel olarak Betula litwinowii Doluch. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Doluch. kısaltması bilim insanı Armen Georgievich Doluchanov (1900-) için kullanılmıştır.

Morfoloji


15-18 m boylanabilen, odunsu bir türdür. Gövdeler genellikle burulmuş; yaşlı gövde kabukları beyazımsı ve az pembemsi; genç gövde ve dallar sarımsı veya kırmızımsı-kahverengi; genç sürgün ve saplar salgılı havlıdır. Yapraklar 3-5.5 x 2-4 cm, altta damar boylarında ve özellikle yaprak dibinde havlı, ancak yetişkinlikte tüysüzdür. Çiçeklenme erkek çiçeklerde yaz sonunda, dişi çiçeklerde Nisan-Mayıs ayları arasında; çiçekler sarkık kedicik (tırtıl) kurullarda ve 2-3.5 x 0.8-1.2 cm uzunluktadır. Meyve pullar halinde, 3.5-5 mm, loblar kısa, geniş, yuvarlağımsı, kanatlar tohumun 1.5 katı genişliktedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Betula litwinowiiŞavşat / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Betula türleri: B.browicziana, B.litwinowii, B.medwediewii, B.pendula




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)