floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Aristolochia maurorum
 
Kömüşini / Kulu / Konya - Mayıs 2020 © Mustafa Gökmen
Aristolochia maurorumAristolochia maurorumAristolochia maurorumAristolochia maurorumAristolochia maurorumAristolochia maurorumphotos
Gözlem bildir
Kargabardağı
Aristolochiaceae / Aristolochia / Aristolochia maurorum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kargabardağı (Aristolochia maurorum) Lohusaotugiller (Aristolochiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Batı ve Orta Karadeniz, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 40-1560 m yükseklikler arasında; taşlık tepeler, kireçtaşı yamaçlar, üzüm bağları ve bozkırlarda doğal olarak gelişirler.


Türkçe literatürde genellikle Kargabardağı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde loğusaotu olarak bilinir. Bilimsel olarak Aristolochia maurorum L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


15-40 cm boylanabilen, çok yıllık otsu bir türdür. Gövdeler, basit, yukarı doğru yükselir formda veya tam dik; köksap silindiriktir. Yapraklar mızraksı veya şeritsi-mızraksı, 2.5-8 x 1.5-5 cm boyutlarda, keskin veya küt uçlu, sıklıkla dikensi uçlu, kısa havlı, taban oksu; kulakçık genişliğinden daha uzunca, dikdörtgenimsi-ispatulamsı, genişçe çatallı ve yaprak tarafı belirgin daralmıştır; yaprak sapı 1-5 mm uzunluktadır. Çiçeklenme Mart-Temmuz ayları arasında; çiçek kümesi sapı 8-17 mm uzunlukta; periant 2-8.5 cm, koyu kahverengi koyu eflatunumsu-kahverengi arası, bazen yeşilimsi, dış kısmı tüysüz; torbacık 5-15 x 4-15 mm boyutlarda, yumurtamsı-dikdörtgenimsi; tüp u şeklinde kıvrımlı, tabanı 3-10 mm genişlikte, yukarıya doğru kademeli olarak yayılarak 4-13 mm genişlikte; tacın üst geniş kenarı 1.2-4 x 2-4 cm, genişçe yumurtamsı, uç kısım birdenbire sivrilen uçlu, iç kısmı kirli yeşil renkte, eflatunumsu-kahverengi lekeli veya eflatunumsu-kahverengi ve sarımsı-yeşil benekli, boyun kısmı tüylü, kulakçık yuvarlağımsı, küt uçlu; ovaryum ise tüysüz veya kaba tüylüdür. Kapsül meyvenin taban kısmı dar yumurta biçiminde veya küremsi ve 2.5-3.5 x 2-2.5 cm boyutlardadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Aristolochia maurorumAşağı Beyçayırı / Pınarbaşı / Kayseri
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Aristolochia maurorumAşağı Kamışlı / Elmadağ / Ankara
Mayıs 2022 ©Serdar Ölez
Aristolochia maurorumDodurga / Çankaya / Ankara
Mayıs 2022 ©Kuzey Işık
Aristolochia maurorumKaraşar / Beypazarı / Ankara
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Aristolochia maurorumKömüşini / Kulu / Konya
Mayıs 2020 ©Mustafa Gökmen
Aristolochia maurorumEğrisöğüt / Pınarbaşı / Kayseri
2002 ©Ayşe Mine Özkan v.d.
Aristolochia maurorumAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Aristolochia türleri: A.adalica, A.altanii, A.auricularia, A.baseri, A.billardieri, A.bodamae, A.bottae, A.brevilabris, A.cilicica, A.clematitis, A.geniculata, A.guichardii, A.hirta, A.iberica, A.incisa, A.isaurica, A.krausei, A.lycica, A.maurorum, A.paecilantha, A.pallida, A.parvifolia, A.poluninii, A.pontica, A.rechingeriana, A.rotunda, A.samsunensis, A.sempervirens, A.stenosiphon, A.×




Kaynaklar
  1. Davis, P. H. (1982). Flora of Turkey and the east Aegean islands Vol:7. Edinburgh University Press.
  2. Qasem, J. R. (2020). The coloured atlas of medicinal and aromatic plants of Jordan and their uses . Cambridge Scholars Publishing.
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)