floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ailanthus altissima
 
Eymir Gölü / Ankara - Eylül 2015 © Serdar Ölez
Ailanthus altissimaAilanthus altissimaAilanthus altissimaAilanthus altissimaAilanthus altissimaAilanthus altissimaphotos
Gözlem bildir
Kokarağaç
Simaroubaceae / Ailanthus / Ailanthus altissima
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kokarağaç (Ailanthus altissima) Kokarağaçgiller (Simaroubaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Kokarağaç olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde aylantus, cennet ağacı veya osuruk ağacı olarak bilinir. Bilimsel olarak Ailanthus altissima (Mill.) Swingle şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Mill. kısaltması bilim insanı Philip Miller (1691-1771) için kullanılmıştır; Miller İskoç kökenli İngiliz botanikçidir; hayatı boyunca Chelsea Physic Garden´da bahçevan olarak çalışmıştır; 1731 yılında The Gardener´s Dictionary adlı eserini yayınlamıştır. Swingle kısaltması bilim insanı Walter Tennyson Swingle (1871-1952) için kullanılmıştır.

Morfoloji


20 m boylanabilen, Türkiye için egzotik ancak doğallaşmış odunsu bir türdür. Gövde kabuğu şeritli; küçük dallar havlı ve yumuşak dokuludur. Yapraklar tüysü birleşik, 30-60 (-100) cm; yaprakçıklar 13-25 adet, yumurtamsı - mızraksı formda, 7-15 cm uzunlukta, sıklıkla kaba dişli; sap kırmızımsı renktedir. Çiçeklenme Mayıs-Haziran ayları arasında; çiçekler küçük, iki evcikli, yaprak ile dal arası veya terminal talkımlarda; çanak yapraklar 5, katmerli; taç yapraklar 5, kapakçıklı; disk 10 loblu; ercik 10, tabanda diske bağlı, dişi çiçeklerde gelişmemiş veya az gelişmiş; karpel 2-5 adet, serbest veya sadece tabanda hafifçe bitişik; tohum taslağı her bölümde 1 veya 2 adet, eksene 90° veya ekseve göre ters; boyuncuk 2-5 adet, bitişik, erkek çiçeklerde sadece bir iz şeklindedir. Meyve (2-) 3 (-5) samaradan oluşan gruplar halinde; samaralar tek tohumlu, dikdörtgenimsi, ince, spiral olarak burulmuş, 3 x 0.8 cm ve açık kırmızımsı - kahverengi; tohum ortada, üst yüzeyde bir şişlik halindedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Ailanthus altissimaZeytinköy / Pamukkale / Denizli
Kasım 2024 ©Serdar Ölez
Ailanthus altissimaDarende / Malatya
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Ailanthus altissimaKavaklıdere / Çankaya / Ankara
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Ailanthus altissimaÇavuşbaşı / Çamaş / Ordu
Ekim 2021 ©Yılmaz Kilim
Ailanthus altissimaÇankaya / Çankaya / Ankara
Eylül 2021 ©Serdar Ölez
Ailanthus altissimaDevlet / Çankaya / Ankara
Eylül 2021 ©Serdar Ölez
Ailanthus altissimaİnönü Üniversitesi / Battalgazi / Malatya
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Ailanthus altissimaEymir Gölü / Ankara
Eylül 2015 ©Serdar Ölez
Ailanthus altissimaEymir Gölü / Ankara
Ağustos 2012 ©Ahmet Demirtaş
Ailanthus altissimaKocatepe Parkı / Ankara
Haziran 2014 ©Ahmet Demirtaş
Ailanthus altissimaMilli Egemenlik Parkı / Ankara
Mayıs 2016 ©Serdar Ölez
Ailanthus altissimaBestekar Sokak / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Ailanthus altissimaBotanik Parkı / Ankara
Haziran 2014 ©Ahmet Demirtaş
Ailanthus altissimaMaçahel / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Ailanthus altissimaGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Ailanthus altissimaKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Ailanthus altissimaAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Ailanthus türleri: A.altissima




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)