floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Hypericum androsaemum
 
Maçahel / Artvin - Temmuz 2019 © Mustafa Gökmen
Hypericum androsaemumHypericum androsaemumHypericum androsaemumHypericum androsaemumHypericum androsaemum
Gözlem bildir
Kamaniça
Hypericaceae / Hypericum / Hypericum androsaemum
Kamaniça (Hypericum androsaemum) Kantarongiller (Hypericaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 250-1300 m yükseklikler arasında; ağaçlık dere kenarlarında ve toprak yığınlarında gelişim gösterirler.

Türkiye genelinde Kamaniça olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kantaron olarak bilinir. Bilimsel olarak Hypericum androsaemum L. şeklinde tanımlanır. Hypericum Yunancada `üzeri, üzerinde` anlamına gelen ὑπέρ (hupér) kelimesi ile `çalılık, funda` anlamına gelen ἐρείκη (ereíkē) kelimesinin birleşiminden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji

30-90 cm boylanabilen, çalımsı formda gelişen otsu bir türdür. Yapraklar 4-9 cm boyda; sapsız veya dalı kavrayan/saran formda; genişçe yumurtamsı veya yumurtamsı-dikdörtgenimsi şekilli; küt uçlu, yuvarlatılmış, hafifçe dar tepeli veya sivrimsi uçludur. Çiçeklenme Haziran-temmuz ayları arasında; çanak yapraklar 8-12 mm, dikdörtgenimsi-yumurtamsı veya genişçe yumurtamsı, meyvelenme döneminde de kalıcı ve genişleyen; taç yapraklar 6-10mm, ters yumurtamsı; ercikler hemen hemen taç yaprakların boyunda; boyuncuk ovaryumdan daha kısa boyutlardadır. Meyve çileğimsi (etli ve çekirdeksiz); 7-10 mm boyutlarda, genişçe silindirik-elipsoid veya küremsi şekilde; kırmızımsı renktedir ve yaprak dökümünde siyah renge döner.

Gözlemler


Yenice / Karabük
Mayıs 2019 ©Ahmet Demirtaş
Maçahel / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Yenice / Karabük
Haziran 2018 ©Serdar Ölez
Diğer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Hypericum türleri: H.adenotrichum, H.albiflorum, H.amblysepalum, H.androsaemum, H.apiculatum, H.armenum, H.atomarium, H.aucheri, H.auriculatum, H.aviculariifolium, H.bilgehan-bilgilii, H.bithynicum, H.bourgaei, H.bupleuroides, H.calycinum, H.capitatum, H.cardiophyllum, H.cerastioides, H.confertum, H.crenulatum, H.cuisinii, H.cymbiferum, H.davisii, H.elegans, H.elongatum, H.empetrifolium, H.fissurale, H.formosissimum, H.havvae, H.hedgei, H.helianthemoides, H.heterophyllum, H.hircinum, H.hirsutum, H.huber-morathii, H.ichelense, H.imbricatum, H.karjaginii, H.kotschyanum, H.lanuginosum, H.laxiflorum, H.leprosum, H.linarioides, H.lycium, H.lydium, H.lysimachioides, H.malatyanum, H.marginatum, H.microcalycinum, H.minutum, H.monadenum, H.montanum, H.montbretii, H.neurocalycinum, H.nummularioides, H.olivieri, H.olympicum, H.orientale, H.origanifolium, H.pallens, H.pamphylicum, H.papillare, H.perfoliatum, H.perforatum, H.peshmenii, H.polyphyllum, H.pruinatum, H.pseudolaeve, H.pseudorepens, H.pumilio, H.retusum, H.rumeliacum, H.rupestre, H.russeggeri, H.salsolifolium, H.salsugineum, H.saxifragum, H.scabroides, H.scabrum, H.sechmenii, H.sorgerae, H.spectabile, H.ternatum, H.tetrapterum, H.thasium, H.thymbrifolium, H.thymifolium, H.thymopsis, H.trachyphyllum, H.triquetrifolium, H.uniflorum, H.uniglandulosum, H.vacciniifolium, H.vaccinioides, H.venustum, H.vesiculosum, H.xylosteifolium




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)