floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Lactuca taksonları
Tüm bölgeler


Istranca BölümüÇatalca-Kocaeli BölümüErgene BölümüGüney Marmara BölümüBatı Karadeniz BölümüOrta Karadeniz BölümüDoğu Karadeniz BölümüAsıl Ege Bölümüİç Batı AnadoluYukarı Sakarya BölümüOrta Kızılırmak BölümüYukarı Kızılırmak BölümüKonya BölümüYukarı Fırat BölümüErzurum - Kars BölümüYukarı Murat-Van BölümüHakkari BölümüAntalya BölümüAdana BölümüOrta Fırat BölümüDicle Bölümü
Familya: Asteraceae
Cins adı: Lactuca
Türkiye´de toplam 31 tür doğal yayılış göstermektedir. Yayılış bölgesini daraltmak için haritada ilgili altbölgeye tıklayınız. Turuncu noktalar gözlem konumlarıdır.
Sivrimarul
Lactuca acanthifolia
Mikirge
Lactuca aculeata
Tahliç
Lactuca adenophora
Altunimarul
Lactuca aurea
Kocamarul
Lactuca boissieri
Endemik
Deremarulu
Lactuca bourgaei
Sommarul
Lactuca fenzlii
Endemik
Karıncamarulu
Lactuca georgica
özgemarul
Lactuca glareosa
Endemik
Kıllımarul
Lactuca hispida
Güzelmerhemotu
Lactuca intricata
Eğinmarulu
Lactuca kemaliya
Endemik
Kıyımarulu
Lactuca kochiana
Papazmarulu
Lactuca marschallii
Bayırmarulu
Lactuca microcephala
Muşmarulu
Lactuca mulgedioides
Divarmarulu
Lactuca muralis
Sızıkamışkan
Lactuca orientalis
Hasmarul
Lactuca oyukludaghensis
Endemik
Meşemarulu
Lactuca quercina
çayırmarulu
Lactuca racemosa
Pellimarulu
Lactuca rechingeriana
Delimarul
Lactuca saligna
Marul
Lactuca sativa
Meletomarulu
Lactuca scarioloides
Eşekhelvası
Lactuca serriola
Yağmarulu
Lactuca tatarica
Toparmarul
Lactuca tuberosa
Eşekmarulu
Lactuca undulata
Akdağmarulu
Lactuca variabilis
Endemik
çukurçıtlığı
Lactuca viminea

Genel Anlatım [1]

Bir yıllık, iki yıllık veya ana kökleriyle çok yıllık otsu bitkilerdir. Gövde dik, tüysüz, kıvrık-pubessent, setuloz veya özellikle aşağı kısımlarda dikenlidir. Yapraklar alternat, linear, derin runsinat-pinnatisekt; tüysüz, kıvrık-pubessent veya setuloz, bazen orta damarda ve ana damarların alt kısmında spinoz-setozdur. Çoğunlukla donuk mavimsi yeşil, tabanda yaprak sapına benzeyen sap mevcut, üstte sapsız, az çok aurikulattır. Kapitulum homogam, çiçekler dilsi, çiçek sayısı 5-25‘tir. İnvolukrum silindirik, fillariler 3-4 sıralı, bazen meyvalı dönemde çok uzamıştır. Reseptakulum çıplaktır Çiçekler sarı, leylak renginde veya beyazımsıdır. Akenler homomorfik; yassı, gagalı, çok küçük yükselen sert tüylü ya da yükselen pulcuklu, ince gagalı, soluk, düzdür. Sayısız papus, az çok ince, eşit, tüyler pürüzlü hemen hemen düz, beyaz ya da saman renkli, nadiren dışta çok kısa düz akut tüylerin oluşturduğu halka mevcuttur. Aken uzunlukları gagayı içerir (Jeffrey, 1975).

Etimoloji

Lactuca cins adı Latincede `sütlü ya da süt dolu` anlamına gelen lacteus kelimesinden türetilmiştir; bitki gövdesinde bulunan sütlü maddeye atıfta bulunmaktadır. Lactuca kelimesi Latincede ayrıca ´marul´ anlamına gelir.




1) Ilgün, S. (2019). Kayseri ve komşu illerinde yetişen Lactuca L. türlerinin farmasötik botanik yönünden incelenmesi [Doctora tezi].
2) Jeefrey, C (1975). Lactuca L. In: Flora of Turkey and the East Aegean Island. Ed. Davis P. H. Edinburg University Press, 5, 776-784.
3) Türkiye'de tespit edilen bitki türleri listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).