floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Aquilegia taksonları
Tüm bölgeler


Istranca BölümüÇatalca-Kocaeli BölümüErgene BölümüGüney Marmara BölümüBatı Karadeniz BölümüOrta Karadeniz BölümüDoğu Karadeniz BölümüAsıl Ege Bölümüİç Batı AnadoluYukarı Sakarya BölümüOrta Kızılırmak BölümüYukarı Kızılırmak BölümüKonya BölümüYukarı Fırat BölümüErzurum - Kars BölümüYukarı Murat-Van BölümüHakkari BölümüAntalya BölümüAdana BölümüOrta Fırat BölümüDicle Bölümü
Familya: Ranunculaceae
Cins adı: Aquilegia
Türkiye´de toplam 1 tür doğal yayılış göstermektedir. Toplam 1 egzotik/kültür türü gözlemi bildirilmiştir. Turuncu noktalar gözlem konumlarıdır.
Alpin haseki küpesi
Aquilegia alpina
Egzotik
Hasekiküpesi
Aquilegia olympica

Morfoloji [1]

Çok yıllık, dik ve otsu gövdeli, odunsu köklü bir cinstir. Yapraklar üçlü lobludur. Çiçekler erdişidir; çiçek örtüsü iki sıralıdır, dışta kalan halka 5 petalimsi segmentten (çanak yapraklar), içte kalan halka 5 borumsu segmentten (taç yapraklar) oluşur; her bir borumsu segmentin üst kısmı yassı ve geniş, arka kısmı nektar içeren ve içe doğru kıvrık mahmuzdan oluşur; ercikler çok sayıdadır, en iç kısımda kalanlar çiçeğin sepal veya petalinin ercik halinde gelişmesinden oluşmustur ve ince ve kuru zarlılardır. Meyve çok tohum içeren bir karpelden oluşturulan kuru bir tek hücreli folikül meyve formundadır.

Etimoloji

Aquilegia cins adı Latincede `kartal´ anlamına gelen aquila kelimesinden türetilmiştir; çiçek taç yapraklarının arka tarafında bulunan mahmuzların bir aradaki görüntüsüne atıfta bulunur. 




1) Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Çeviri: Ölez S., 2021)
2) Türkiye'de tespit edilen türler listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).