Bahçe minesi (Verbenacanadensis) Mineçiçeğigiller (Verbenaceae) ailesinden, Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Taşlık koruluklar, çakıllıklar, bozkırlar ve yol kenarlarında yetişir.
Bilimsel olarak Verbenacanadensis (L.) Britton şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Britton kısaltması bilim insanı Nathaniel Lord Britton (1859-1934) için kullanılmıştır.
Morfoloji
30 cm boylanabilen, çok yıllık, Türkiye için egzotik, otsu bir türdür. Gövdeler tabandan çoklu, basit, dik, 4 köşeli ve yüzeyler ülgerlidir. Yapraklar karşılıklı dizili, ~3 x 3 cm, yumurtamsı, sığ tüysü bölmeli, havlı, keskin uçlu; sap ~2 cm uzunlukta ve ülgerli dir. Çiçeklenme Mart-Kasım arasında; çiçek kurulu başak, terminal, yoğun çiçekli; brakteülgerli, mızraksı, dışbükey kenarlar yaprak sapına doğru iç bükey, 2 x 9 mm uzun; taç simetrik, ucu genişleyen boru şeklinde, eflatunumsu, 2 cm uzunlukta, dış kısmı salgılı tüylühavlı, içi ülgerli ve uç kısma yakın keçe tüylü; taç loblar 5 adet, 5xx 7 mm çentikli, tüysüz;iki uzun iki kısa 4 ercikli; sapçıklar beyaz, 1 mm, tüysüz; başçık yeşilimsi; boyuncuk 1.7 cm uzunlukta, tüysüz, yeşilimsi-beyaz, gömülü; tepecik 2 loblu; ovaryum yeşil, tüysüz, 4 loblu; çanak tüp 1.5 x 8 mm, dışı ülgerli ve salgılı tüylühavlı, içi havlı, 5 loblu, loblar eflatunumsu renktedir.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)