floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Platycladus orientalis
 
Çayyolu / Ankara - Temmuz 2014 © Serdar Ölez
Platycladus orientalisPlatycladus orientalisPlatycladus orientalisPlatycladus orientalisPlatycladus orientalisPlatycladus orientalisphotos
Gözlem bildir
Doğu mazısı
Cupressaceae / Platycladus / Platycladus orientalis
map
Doğu mazısı (Platycladus orientalis) Servigiller (Cupressaceae) ailesinden, Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Platycladus orientalis (L.) Franco şeklinde tanımlanır.

orientalis etimolojisi

Orientalis Latincede orientale kelimesinden gelir ve doğuyu hatırlatan veya doğudan gelen anlamına gelir; Asya veya Avustralya kaynaklı tür dağılımına dikkat çeker. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Franco kısaltması bilim insanı João Manuel António do Amaral Franco (1921-2009) için kullanılmıştır.

Morfoloji


20m`ye kadar boylanan, 1m gövde çapı oluşturabilen herdem yeşil bir ağaçtır. Dalları yatay veya yukarı doğru yönelmiştir. Kabuk kızıl kahverengi ile açık gri kahverenginde, ince, uzunlamasına soyularak dökülür. Dallar kısa ve sıktır. Pul yapraklar açık sarı, yeşil veya koyu yeşil renklerdedir. Yaprak kurulları gövdeye diktir. Kozalaklar 4-6 çift ince, esnek puldan oluşur, yumurta biçimli ve 8-16mm uzunluktadır. Tohumlar küçük ve çok hafif ve elips şeklindedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Platycladus orientalisÇankırı / Çankırı Kalesi
Haziran 2025 ©Ayşe Yılmaz
Platycladus orientalisAnkara
Mayıs 2017 ©Fuat Turan
Platycladus orientalisÇayyolu / Ankara
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Sinonim adlandırmalar: thuja orientalis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)