floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Taraxacum sp.
 
Sivrihisar / Eskişehir - Nisan 2021 © Serdar Ölez
Taraxacum sp.Taraxacum sp.Taraxacum sp.Taraxacum sp.Taraxacum sp.Taraxacum sp.photos
Gözlem bildir
Karahindiba
Asteraceae / Taraxacum / Taraxacum sp.
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Karahindiba (Taraxacum sp.) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Taraxacum Weber şeklinde tanımlanır.

Taraxacum etimolojisi

Taraxacum cins adının Arapça`da `acı bir bitki´ olan tarakhshagog (veya tarakshaqūn) kelimesinden türetildiği sanılmaktadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Weber kısaltması bilim insanı George Heinrich Weber (1752-1828) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Tabanda rozet dizilişli yaprakların arasından yükselen yapraksız gövdede terminal çiçekli (sıkapoz), çok yıllık otsu bir türdür. Gövde tüysüz veya örümcek ağsı tüylüdür. Yapraklar dipte, rozet dizilişli ve genellikle çengel dişli lobludur. Çiçek kurulları (kapitilum) tekil veya nadiren sap üzerinde birkaç çiçekli; involukrum dikdörtgenimsi veya çan şeklinde; filariler çok sıralı, içte kalanlar dik ve yaklaşık olarak eşit boyda, dışta kalanlar yayılı veya geriye doğru kıvrımlıdır, filariler sıklıkla hörgüçlü veya boynuzludur; çiçek tablası tüysüz; çiçekler sarı, nadiren beyaz renkte; dilsi çiçekler sıklıkla boyuna renk geçişlidir. Sert kabuklu meyveler dikdörtgenimsi veya silindirik formdadır, yüzey 10 çıkıntılı, genellikle dikencikli (kaba pürüzlü veya siğilli) ve çok renklidir, uç kısım daralmıştır ve narin beyaz gagalı, nadiren gagasızdır; papus çok sıralı ve az pürüzlüdür, kalıcıdır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Taraxacum sp.Sivrihisar / Eskişehir
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Taraxacum sp.Çankaya / Ankara
Mayıs 2019 ©Ahmet Demirtaş
Taraxacum sp.Altınpark / Ankara
Nisan 2015 ©Ahmet Demirtaş
Taraxacum sp.Anıtkabir / Ankara
Nisan 2013 ©Ahmet Demirtaş
Taraxacum sp.Dikmen Vadisi / Ankara
Nisan 2013 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Taraxacum türleri: T.aleppicum, T.anatolicum, T.androssovii, T.assemanii, T.aznavourii, T.bellidiforme, T.bessarabicum, T.bithynicum, T.brevirostre, T.buttleri, T.calocephalum, T.davisii, T.delphicum, T.erzincanense, T.farinosum, T.fedtschenkoi, T.gracilens, T.hellenicum, T.hyberniforme, T.hybernum, T.kalchiainum, T.kurdiciforme, T.laxum, T.leucochlorum, T.macrolepium, T.microcephaloides, T.minimum, T.mirabile, T.montanum, T.oliganthum, T.paludosum, T.persicum, T.phaleratum, T.poliochlorum, T.pseudobithynicum, T.pseudobrachyglossum, T.pseudonigricans, T.pseudopulchrum, T.purpurei-petiolatum, T.rechingeri, T.revertens, T.rupicola, T.salsitatis, T.scaturiginosum, T.scolopendrinum, T.sieheanum, T.sintenisii, T.sordidum, T.stevenii, T.syriacum, T.thracicum, T.turcicum, T.tuzgoluense, T.uzunoglui, T.waltheri




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Çeviri: Ölez S., 2021)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)