Buz Çiçeği (Mesembryanthemumcordifolium) Makasotugiller (Aizoaceae) ailesinden, Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Türkiye´de doğal gelişimi yoktur; kuru kumlu topraklarda, kayalıklarda ve deniz kenarlarında, taşlık alanlarda yetişebilir; ilkbaharda alınan çeliklerle veya tohumla çoğaltılabilir.
Türkçe literatürde genellikle Buz Çiçeği olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde öğle çiçeği olarak bilinir. Bilimsel olarak Mesembryanthemumcordifolium L.f. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L.f. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1741-1783) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
Anavatanı Güney Afrika olan, Türkiye için egzotik, yayılıcı karakterli çok yıllık bir sukulenttir. Gövdeler çok sayıda, 30-60 cm boyda; boğumlar arası 1-5 cm`dir ve sıklıklar boğum noktalarından köklenir. Yapraklar yumurtamsı-eliptik, 1-3 × 0.5-5 cm boyutlarda, yüzeyi az derecede kabarcıklı-sivilceli, ancak pürüzsüz görünümdedir. Çiçeklenme Nisan-Ekim ayları arasında; çiçekler tekil, terminal, yaprak koltuklarında; çiçek sapı 8-15 mm; hipantiyum 6-7 mm; çanak loblar 2-5 mm; taç yapraklar 80 adet, geriye bükülmüş, pembe, eflatun veya kırmızı, 3-4 mm uzunlukta; üreyimsiz ercikler 50 adet, dik, beyaz ve 3 mm boydadır. Meyve kapsül, 13-15 mm uzunluktadır.
Benzer taxonlarTürkiye´de doğal yayılan diğer Mesembryanthemum türleri:M.nodiflorum
Kaynaklar
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)