Oya Ağacı (Lagerstroemiaindica) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan bir türdür. Bu tür egzotik bir tür olabilir; bir kültür türü olabilir; veya henüz doğal tür kayıtlarımıza ekleyemediğimiz bir tür olabilir.
Türkçe literatürde genellikle Oya Ağacı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde ispanyol leylağı veya hint leylağı olarak bilinir.
Lagerstroemia etimolojisi
Lagerstroemia cins adı Magnus von Lagerström'e ithafen adlandırılmıştır. Lagerström 1746-1766 yılları arasında Hindistan`da bulunmuş bir İsveçli ve Swedish East India Company`nin direktörür.
indica etimolojisi
Indica {Latince}: Hint; ilk tür örneğinin Hindistan topraklarından bulunduğuna atıfta bulunur; Hindistandan, Hindistana özgü anlamındadır.
Morfoloji
7 m boylanabilen, çalı veya ağaççık formlu, Türkiye için egzotik bir türdür. Küçük dallar narin, 4 köşeli veya kanatçıklı, kısa havlı veya tüysüzdür. Yapraklar eliptik, dikdörtgenimsi, ters yumurtamsı, veya yuvarlağımsı, 2.5-7 × 1.5-4 cm, kağıtsı veya hafifçe köselemsi, tüysüz veya eksenden uzaklaşan damarlar boyu hafif tüylü, yanal damarlar 3-7 çift, taban genişçe kamamsı veya yuvarlağımsı, keskin uçlu, küçük dikensi çıkıntılı küt uçlu veya ucu girintili; sapsız veya 2 mm kadar saplıdır. Çiçeklenme Haziran-Eylül aylarında; çiçek kurulu birleşik salkım piramidimsi, 7-20 cm, kısa havlı, yoğun çiçekli; çanak yapraklar 3.5-5.5 mm, eksene doğru tüysüz; halka mevcut; dışçanak yok; taç yapraklar eflatun, mor, pembe veya beyaz, daire şeklinde, 1.2-2 cm (6-9 mm dip kısım ile birlikte); ercik 36-42; ovaryumtüysüzdür. Meyvelenme Eylül-Kasım arasında; tohum kesesi (kapsül) elipsoid, 1-1.3 × 0.7-1.2 cm, 4-6 bölmeli; tohumlar kanatla birlikte 8 mm`dir.
Benzer taxonlarGözlem bildirilen diğer Lagerstroemia türleri:
Kaynaklar
Tai, 2007, Flora of China, Vol. 13 Page 278, 279
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)