Yalankeditırnağı (Cytisopsispseudocytisus subsp. reeseana) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Antalya alt bölgelerinde yayılış göstermektedir. 50-1700 m yükseklikler arasında; kireçli veya serpantin kayaçlardaki taşlık topraklarda ve sıklıkla makiliklerde doğal gelişim gösterirler.
Bilimsel olarak Cytisopsispseudocytisus subsp. reeseana (Guyot) Lassen şeklinde tanımlanır.
Cytisopsis etimolojisi
Cytisopsis cins adı diğer bir cins adı olan Cytisus´a benzerliğine atıfta bulunarak ve sonuna `-e benzer, gibi´ anlamına gelen Yunanca ὄψις (-opsis) soneki getirilerek türetilmiştir.
pseudocytisus etimolojisi
Pseudocytisus adıbir cins adı olan Cytisus´a benzirliğine atıfta bulunarak ve başına `yalancı, gerçeği gibi olmayan´ anlamına gelen Yunanca ψευδής (pseudes-) öneki getirilerek türetilmiştir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir.
subsp. etimolojisi
Subsp. İngilizcede `alttür` anlamına gelen subspecies kelimesinin kısaltmasıdır.
reeseana etimolojisi
Reeseana İsviçreli botanikçi Heinrich Reese (1879-1951)´e ithafen adlandırılmıştır. Reese, Akdeniz ve Doğu florasını inceledi. Çoğu Arthur Huber-Morath ile birlikte 32 yeni bitki türü tanımladı. Hedysarum reesei ve sığırkuyruğu türü Verbascum reeseanum gibi birkaç bitki türü ve Cytisopsis pseudocytisus subsp. reeseane gibi bazı alttürler Reese onuruna adlandırıldı. Reese Doğu Anadolu´ya yaptığı bir gezi sırasında öldü ve Elazığ´da Hristiyan mezarlığına gömüldü.Guyot kısaltması bilim insanı Henry Guyot (1917) için kullanılmıştır. Lassen kısaltması bilim insanı Per Lassen (1942-) için kullanılmıştır.
Morfoloji
30 cm boylanabilen, sıklıkla yere yayılı çalı formunda gelişen bir türdür. Yapraklar elsi birleşik formdadır, 5-7 yaprakçıklıdır; yaprakçıklar 7-12 mm boyunda, şeritsi-ispatula formludur ve yüzeyi ipeksi tüylerle kaplıdır. Çiçeklenme Mart-Haziran ayları arasında gerçekleşir; çiçekler tekil veya en çok üç çiçekli şemsiye kurullardadır; çanak 9-11 mm uzunlukta, yüzeyi havlı ve sıklıkla kırmızımsı renktedir; taç 14-30 mm ve altın sarı renktedir; bayrakçık 13-17 mm uzunluktadır; kabza 12-18 mm boyda ve ipeksi tüylüdür. Meyve baklamsı formda ve 15-20 x ~ 4 mm boyutlardadır, kırmızımsı renktedir.
Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Çeviri: Ölez S., 2020)
Peoplepill.com (2021). Heinrich Reese. peoplepill.com. https://peoplepill.com/people/heinrich-reese-1
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)