floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cephalotaxus harringtonii
 
Bahçeköy / Sarıyer / İstanbul - Ocak 2020 © Serdar Ölez
Cephalotaxus harringtoniiCephalotaxus harringtoniiCephalotaxus harringtoniiCephalotaxus harringtoniiCephalotaxus harringtoniiCephalotaxus harringtoniiphotos
Gözlem bildir
Yalancı porsuk ağacı
Cephalotaxaceae / Cephalotaxus / Cephalotaxus harringtonii
map
Yalancı porsuk ağacı (Cephalotaxus harringtonii) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Cephalotaxus harringtonii (Knight ex. J.Forbes) şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Knight kısaltması bilim insanı Joseph Knight (1777?-1855) için kullanılmıştır. J.Forbes kısaltması bilim insanı James Forbes (1773-1861) için kullanılmıştır.

Morfoloji


0.5-10 m’ye kadar boylanabilen, yere yatık, dik veya dağınık formda bir çalı ya da geniş yuvarlak tepeli küçük bir ağaç halindedir. Gri renkli kabuk boyuna ince şeritler halinde soyulur. Sürgünler önceleri yeşil daha sonra kırmızı-kahverengine dönüşür. İğne yapraklar 2.5-4 (-5) cm uzunluğunda, 2.5-4 mm genişliğinde, parlak, deri gibi sert, tırpan biçiminde, ucu sivri, üst yüzü yeşil alt yüzünde açık yeşil, geniş iki stoma bandı vardır. Yaprak sapı kısa ve dönüktür. Erkek çiçekleri 8-10 mm çapında, küre biçiminde kurullar oluşturur. Erkek çiçek kurulları sürgünlerin alt yüzünde yaprak koltuklarında karşılıklı ikili sıralar halinde görülür. Dişi çiçek kozalakçıkları 5-15 mm uzunluğunda, silindirik kısa bir sap ucunda 3-6 adedi bir arada sürgünlerin dip kısmında yer alır. Tohumun dış kısmı etli, önceleri yeşil, olgunlaşınca portakal-kırmızı-kahverenginde, 15-20 (25) mm uzunluğunda, 12-18 mm genişliğinde olup uç kısmında sivri bir çıkıntı bulunur ve yağlıdır. Çiçekler mart-nisan aylarında açar, tohum eylül-ekim aylarında olgunlaşır (Yaltırık, 1988; Farjon, 2010). Yavaş büyür, güneşli ve yarı gölge yerleri tercih eder ama gölgeye çok dayanıklıdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Cephalotaxus harringtoniiBahçeköy / Sarıyer / İstanbul
Ocak 2020 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Cephalotaxus türleri:




Kaynaklar
  1. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Yaltırık, F. 1988. Dendroloji Ders Kitabı I, Gymnospermae, İ.Ü. Orman Fakültesi. Yayınları, Yayın No: 3443, OF Yayın No:386, istanbul.
  3. Farjon, A. 2010. A Handbook of the World’s Conifers, V.1-2. Brill Academic Publishers, Leiden-Boston.
  4. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  5. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)