Ponpon Çiçeği (Calliandratergemina) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Güney Amerikada, 1000 m`ye kadar yüksekliklerde; ormanlık alanlarda nehirlerin toprak yığınlarında, vadi ve yamaçlarda yayılış gösterirler.
Bilimsel olarak Calliandratergemina (L.) Benth. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. Benth. kısaltması bilim insanı George Bentham (1800-1884) için kullanılmıştır.
Morfoloji
1-3 m boylanabilen, herdem yeşil, çalı veya ağaççık formlu egzotik bir türdür. Gövde ince, silindirik ve dik; dallar narin ve art arda yatay dizilidir. Yapraklar 0.5-3 cm saplı, ardışık dizili, çift tüysü birleşik; birinci kademe yaprakçıklar 2 adet, herbiri 3 alt yaprakçıklı; alt yaprakçıklardan biri tabanda, yaprakçık ayrımının hemen üstünde, 1-2.5 cm uzun; diğer 2 alt yaprakçık terminal, tabanda birleşik görünümlü, asimetrik ters yumurtamsı, yuvarlatılmış, küt uçlu veya uç kısmı hafifçe çentikli, 2.5-6 cm; ilk sürgünde portakal rengi, sonra parlak koyu yeşil; yaprakçıklar ve yaprak sapı kadifemsi tüylüdür ve geceleri katlanıp kapanırlar. Çiçek durumu yaprak koltuklarında tepecik, 5 cm çapta, çiçek kümesi sapı 1.5-3 cm; çiçekler sapsız; taç borumsu, 0.7 cm; ercikler çok sayıda, kırmızı, 2.5-3 cm uzunluktadır. Meyveler yassı baklamsı, ucu sivri çıkıntılı, 5-10 x 0.7 cm, kahverengi; tohumlar 6-8 adet, yassı, 0.6 x 0.3 cm oval; meyve olgunlaştığında aniden açılır ve tohumlar metrelerce öteye saçılır.
Benzer taxonlarGözlem bildirilen diğer Calliandra türleri:
Kaynaklar
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)