floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Barbarea auriculata var. paludosa
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Brassicaceae / Barbarea / Barbarea auriculata var. paludosa
mapmapmapmap
(Barbarea auriculata var. paludosa) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars alt bölgelerinde yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Barbarea auriculata var. paludosa Coode & Cullen şeklinde tanımlanır.

Barbarea etimolojisi

Barbarea adı yıldırım ve patlamaları önlemek için topçuların, madencilerin ve itfaiyecilerin koruyucusu olan Santa Barbara´ya ithafen adanmıştır. Santa Barbara 3. yüzyılda Kocaeli´nde yaşamış ve inancı yüzünden, Hristiyan olmayan babası tarafından kafası kesilerek öldürülmüştür. Botanikte bir bitki türü ilk kez 1564´te Rembert Dodoens tarafından Herba Sanctae Barbarae olarak adlandırılmış, bu bitkinin cins adı daha sonra 1578´de Henry Lyte tarafından Barbarea´ya çevrilmiştir; bu şekilde adlandırılmasının nedeni cinse ait bazı türlerin patlamalar sonucu oluşan yaraları tedavi etmek için kullanılıyor olması olabilir.

auriculata etimolojisi

Auriculata Latincede `kulak` anlamına gelen auricula kelimesinden türetilmiştir; torbamsı/kulak şeklinde stipül (kulakçık) veya braktesine işaret etmektedir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir.

Coode etimolojisi

Coode kısaltması türün İngiliz botanikçi Mark James Elgar Coode (1937-) tarafından yayınlandığını belirtir; Coode özellikle Elaeocarpaceae ailesi için taksonomik yazar ve otoritedir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Coode kısaltması bilim insanı Mark James Elgar Coode (1937-) için kullanılmıştır. Cullen kısaltması bilim insanı James Cullen (1936-2013) için kullanılmıştır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan B. auriculata taksonları: Barbarea auriculata var. auriculata, Barbarea auriculata var. paludosa
Türkiye´de doğal yayılan Barbarea türleri: B.anfractuosa, B.auriculata, B.brachycarpa, B.duralii, B.integrifolia, B.intermedia, B.lutea, B.plantaginea, B.platycarpa, B.sicula, B.trichopoda, B.verna, B.vulgaris




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)