floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Adonis aestivalis subsp. parviflora
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Kuşlâlesi
Ranunculaceae / Adonis / Adonis aestivalis subsp. parviflora
mapmapmapmap
Kuşlâlesi (Adonis aestivalis subsp. parviflora) Düğünçiçeğigiller (Ranunculaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Adonis aestivalis subsp. parviflora (Fisch. ex DC.) N.Busch şeklinde tanımlanır.

Adonis etimolojisi

Adonis cins adı Yunan mitolojisinde Afroditin âşık olduğu ölümlü olan Adonise işaret eder; vahşi bir domuzun saldırısıyla yaralanan Adonisin ölümü ardından kanı ve Aphroditin onu iyileştirmek için kullandığı büyülü nektar toprağa süzülür ve oradan kan renginde çiçekler çıkar; Adonis cins adı bu mitolojik öyküye atıf yapar. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. ex kısaltması, bu kısaltmayı takip eden ismin bu türü kabul görür şekilde yayınladığı ancak bunu `ex´ kısaltmasından önce gelen yayıncının kabul görmeyen açıklamalarına dayandırdığını belirtir.

subsp. etimolojisi

Subsp. İngilizcede `alttür` anlamına gelen subspecies kelimesinin kısaltmasıdır. Fisch. kısaltması bilim insanı Friedrich Ernst Ludwig von (Fedor Bogdanovic) Fischer (1782-1854) için kullanılmıştır. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir N.Busch kısaltması bilim insanı Nicola? Adolfowitsch (Nikolaj Adolfovich) Busch (1869-1941) için kullanılmıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Adonis aestivalis subsp. parvifloraAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Adonis aestivalis subsp. parvifloraPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan A. aestivalis taksonları: Adonis aestivalis subsp. aestivalis, Adonis aestivalis subsp. parviflora
Türkiye´de doğal yayılan Adonis türleri: A.aestivalis, A.aleppica, A.annua, A.cyllenea, A.dentata, A.eriocalycina, A.flammea, A.microcarpa, A.wolgensis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)