floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Buxus sempervirens
 
Maçahel / Artvin - Temmuz 2019 © Mustafa Gökmen
Buxus sempervirensBuxus sempervirensBuxus sempervirensBuxus sempervirensBuxus sempervirensBuxus sempervirens
Gözlem bildir
Şimşir
Buxaceae / Buxus / Buxus sempervirens
Şimşir (Buxus sempervirens) Şimşirgiller (Buxaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 100-2000 m yüksekliklerde; karışık yaprak döken ormanlarda, dağ eteklerindeki çalılıklarda ve kayalıklarda gelişim gösterir; kireçli topraklarda yetişmez.

Türkiye genelinde şimşir olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde adi şimşir olarak bilinir. Bilimsel olarak Buxus sempervirens L. şeklinde tanımlanır. Sempervirens Latincede `her zaman` anlamına gelen semper kelimesi ile `çiçeklenen, yeşeren` anlamına gelen virēns kelimesinin birleşiminden türetilmiştir; genellikle herdem yeşil anlamındadır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
12 m kadar boylanabilen, sıklıkla 1-2 m boyunda çalı veya küçük ağaç formunda, herdem yeşil, yavaş büyüyen odunsu bir türdür. Genç filizler 4 köşeli, tüysüz veya havlı; öz odun sarımsı-beyaz. Yapraklar yumurtamsı-eliptik, boy genişliğin 2-3 katı, 1.5-3.5 x 0.5-1.5 cm boyutlarda, üst yüzü koyu yeşil, altta soluk sarımsı-yeşil renktedir. Çiçeklenme Nisan ayında; çiçekler açık yeşil renkte, bir evcikli olmasına karşın erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı değil bir arada ve yaprak koltuk altlarında kurullar halinde; çiçek kurulları ~ 5 mm çapta; dişi çiçekler kurulun ortasında; ercik başı 1-1.5 mm; boyuncuk 2-3 mm boydadır. Meyve kapsül, 7-8 mm, üç boynuzsu çıkıntılı; tohumlar dikdörtgenimsi-eliptiktir.


Gözlemler
Maçahel / Artvin
Temmuz 2019 ©Mustafa Gökmen
Seğmenler Parkı / ankara
Mart 2016 ©Ahmet Demirtaş
Yenice / Karabük
Mayıs 2015 ©Ahmet Demirtaş
Seğmenler Parkı / Ankara
Mart 2013 ©Ahmet Demirtaş
Sülüklü Göl / Bolu
Haziran 2015 ©Ahmet Demirtaş
Çubuk Barajı / Ankara
Mayıs 2015 ©Ahmet Demirtaş
IUCN Kırmızı Liste Kategorisi
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlı ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Diğer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan B. sempervirens taksonları: Buxus sempervirens subsp. sempervirens
Türkiye´de doğal yayılan Buxus türleri: B.balearica, B.microphylla, B.sempervirens




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)